Rotavīrusa profilakse: Vakcīna ir, bet ārsti neinformē

Kaut gan Latvijā jau vairākus gadus ir pieejama vakcīna pret rotavīrusa infekciju, kas pagaidām ir par maksu, ārsti par iespējām izsargāties no šīs slimības ar vakcinācijas palīdzību informē ļoti negribīgi, liecina organizācijas Māmiņu klubs veiktā vecāku aptauja. Savlaicīgi sniegta informācija rotavīrusa profilaksei ir ļoti svarīga, jo vakcinācija pret šo infekciju ir efektīva, ja tiek veikta līdz bērna 6 mēnešu vecumam.
 

Trešdaļa vecāku nav informēta.

Aptaujājot 300 respondentu visā Latvijā, Māmiņu klubs noskaidrojis, ka tikai 26,6% no aptaujas dalībniekiem bērna ģimenes ārsts ir informējis par iespēju vakcinēt bērnu pret rotavīrusa infekciju, bet 33% vecāku šāda informācija nav sniegta.

Tikmēr statistika liecina, ka rotavīruss mūsu valstī izplatās arvien plašāk. Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā novērots izteikts rotavīrusu infekcijas pieaugums ar lielāko gadījumu skaitu 2010. gadā – 3261 inficētais. Taču pērnā gada rekords ir jau pārspēts – šogad no janvāra līdz oktobrim saslimuši jau 3484 cilvēki, kas ir gandrīz uz pusi jeb par 41% vairāk nekā pērn šajā laika posmā, liecina Latvijas Infektoloģijas centra dati. Daudziem vecākiem vēl atmiņā ir šā gada pirmie ziemas mēneši, kad saslimstība ar rotavīrusu pat dubultojās un īpaši daudz slimoja mazi bērni. Jāatceras, ka pārsvarā (97%) tiek ziņots par hospitalizētiem pacientiem, līdz ar to patiesais saslimušo skaits ir krietni lielāks.

Jaunākais slimnieks tikai 6 dienas vecs.

Rotavīrusam parasti raksturīgs straujš slimības sākums – bērns pēkšņi kļūst vārgs, bez spēka, viņam ir ūdeņaina caureja, vemšana, paaugstināta temperatūra, sāpes vēderā – viss notiek dažu stundu laikā. Dažreiz galvenais simptoms nav caureja, bet tieši savārgums, bezspēks, slikta dūša – bērns vairs nevar paiet, atsakās dzert. Straujais slimības sākums izraisa ātru organisma atūdeņošanos, kura dēļ bērni ļoti bieži nonāk slimnīcā, stāsta pediatre Vizma Meikšāne.

Analizējot saslimstību pēc vecuma, LIC konstatēts, ka lielākais saslimušo skaits – 1931 (59,2% no kopskaita) tika novērots bērniem līdz 2 gadu vecumam (ieskaitot), sevišķi vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem.

Jaunākais ar rotavīrusu enterītu saslimušais pērn bija tikai 6 dienas vecs bērns, vecākais – 92 gadu veca sieviete. Par vienu gadu jaunāku bērnu grupā saslimušo vidējais vecums ir 7 mēneši.

Bieži vien vecāki maldīgi domā – ja bērns neapmeklē bērnudārzu vai bēbīšu skoliņu , nesatiekas ar citiem bērniem un izvairās no lielveikaliem, rotavīruss viņu neapdraud. Patiesībā rotavīrusu var noķert visur – ne tikai no netīrām rokām, samīļojot no darba pārnākušos vecākus, bet arī uz ielas no garāmgājēja šķaudiena, jo rotavīruss izplatās arī gaisa pilienu ceļā.

Informāciju nesniedz arī slimnīcās.

Ņemot vērā augsto saslimstību un lielo risku, un neērtības, ko rada šī slimība, Māmiņu klubs pauž neizpratni, kāpēc ārsti tik maz vecākiem skaidro par iespējām izvairīties no rotavīrusa ar vakcinācijas palīdzību.

Arī ārstējoties slimnīcā, medicīnas personāls praktiski neinformē par iespēju vakcinēt bērnus pret rotavīrusu. To, ka informācija nav sniegta, atzīst 29,4% aptaujāto, bet pozitīvi atbildējuši tikai 5,1%, liecina Māmiņu kluba aptauja. Šie dati apstiprina to, ka vecākiem par rotavīrusa profilaksi ārstiem jāvaicā pašiem, jo, iespējams, ka darbu steigā mediķi neatrod laiku šo aktuālo tematu izrunāt.

Latvijā vakcinācija pret rotavīrusu par maksu ir pieejama jau vairākus gadus. Bērni vakcīnu var saņemt no sešu nedēļu līdz sešu mēnešu vecumam, vakcīna tiek ievadīta suspensijas veidā mutītē. Gremošanas sistēmā – zarnās – izveidojas antivielas pret rotavīrusu, kas saglabājas visu mūžu, skaidro V. Meikšāne. Vakcīna tiek ievadīta divas reizes ar mēneša intervālu, pēdējā vakcīnas deva būtu jāievada sešu mēnešu vecumā.

Neviena vakcinācija nav simtprocentīgi droša aizsardzība pret slimību, uzsver V. Meikšāne. Taču tā ir ļoti efektīva. Svarīgi, ka arī saslimušie bērni slimību pārslimo vieglā veidā – vecāki var pat nepamanīt, ka bērnam bijis rotavīruss. Būtiski, ka vakcinētie bērni parasti arī nenonāk stacionārā.

Labā ziņa ir tā, ka gandrīz 60% Māmiņu kluba aptaujas dalībnieku ir dzirdējuši par iespēju vakcinēt bērnu pret rotavīrusu infekciju un tikai 4% nekā par to nezina. Turklāt 36% aptaujāto atzīst – pēc tam, kad viņu bērns ir pārslimojis rotavīrusu infekciju, viņi rekomendētu citām mammām vakcinēt bērniņus pret šo infekciju, lai paglābtu viņus no liekām ciešanām.


Написать комментарий