Ar ādas vēzi slimo vairāk, arī solāriji ietekmē

foto mariposa.lv
foto mariposa.lv

Ārstus onkologus un dermatologus uztrauc fakts, ka Latvijā mūsu dienās pie speciālistiem nonāk pacienti ar ādas vēzi pēdējā stadijā, kad ļaundabīgais audzējs ir acīm redzams, pat izkropļojis seju.

Šādu ādas vēža pacientu ir vairāk nekā septiņi procenti. «Diemžēl tas notiek divdesmit pirmajā gadsimtā. Šādiem pacientiem nevajadzētu būt,» ir pārliecināts Latvijas Onkologu asociācijas prezidents, Rīgas Austrumu slimnīcas galvenais onkoloģijas speciālists Jānis Eglītis.

Saslimstība ar melanomu vai ādas vēzi kopumā pēdējos gados pieaugusi, un viens no iemesliem ir masīvā solāriju apmeklēšana. Kustības Euromelanoma Latvia rīcības grupas vadītājs, biedrības Dermatologi pret ādas vēzi valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls stāsta par satraucoša pētījuma datiem, kuri apliecinājuši: Latvijā solāriju sāk apmeklēt jau bērni vidēji 14 gados un dara to vairākas reizes nedēļā.

Saslimstība pieaug

Latvijā pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar ļaundabīgiem audzējiem pieaugusi par vairāk nekā divdesmit procentiem, tostarp saslimstība ar ādas ļaundabīgo melanomu, savukārt mirstība palielinājusies par 18,2 procentiem, analizējot datus, secina onkologs J. Eglītis. Ar ādas vēzi 2011. gadā saslimuši 1176 cilvēki un reģistrēti 130 nāves gadījumu, saslimstība ar katru gadu pieaug. Melanoma (visnopietnākā un agresīvākā ādas vēža forma) pērn atklāta 195 cilvēkiem, bet miruši 76 cilvēki.

Ja izvērtē ilgāku laika posmu, kļūst skaidrs, ka saslimstības ar melanomu pieaugums sācies jau pirms 15 gadiem. Melanomas saslimšanas gadījumu skaits Latvijā no 1985. līdz 2010. gadam dubultojies – no 100 gadījumiem 1985. gadā līdz vairāk nekā 200 gadījumiem 2010. gadā. Mediķi norāda, ka viens no iemesliem šādam saslimstības pieaugumam ir tieši melanomu provocējošam faktoram – pārmērīgam ultravioletā starojuma daudzumam.

Pārlieku sauļojas

Euromelanoma kustības aizsācēja Eiropā Veronika del Marmola norāda, ka Latvijas iedzīvotāji gaišās ādas krāsas dēļ ir šīs slimības riska grupā tāpat kā citi ziemeļvalstu iedzīvotāji. «Saules ietekme uz gaišu ādu var būt ļoti agresīva, tāpēc īpaši jāsargā bērni,» iesaka beļģu profesore. Viņa arī izpētījusi, ka Latvijā cilvēki ļoti daudz izmanto solārijus, pēc aptaujām redzams, ka tie ir vismaz puse jauniešu, kas to dara regulāri. Viņa uzskata, ka par melanomu ir vairāk jārunā politiskā līmenī, pārliecinot Eiropas Parlamentu un vietējos politiķus, ka iedzīvotāju aizsardzība pret ādas vēzi un laikus diagnostika ir arī ekonomiski izdevīga valstij. «Par saviem iedzīvotājiem ir jārūpējas,» uzsver V. del Marmola, norādot, ka jāpadara pieejama visiem cilvēkiem konsultēšanās pie speciālistiem, lai pēc iespējas ātrāk pamanītu ādas izmaiņas. Turklāt jārunā ar sabiedrību par solāriju izmantošanas ierobežošanu, īpaši gados jauniem cilvēkiem.

Pēc pagājušā gadā Euromelanoma akcijas laikā veiktās aptaujas secināts, ka Latvija ir otrā vietā Eiropā pēc solāriju izmantošanas biežuma, pirmajā vietā – Igaunija. Latvijā regulāri solāriju izmanto apmēram 30 procentu iedzīvotāju.

Pat pusaudži

Biedrība Dermatologi pret ādas vēzi veikuši arī pētījumu, kurā atklājies, ka katrs piektais Latvijas skolēns vecumā no 13 līdz 18 gadiem sauļojas vai agrāk sauļojies solārijā. Desmitā daļa to dara arī pašlaik, bet pirmoreiz solārijs apmeklēts vidēji 14 gadu vecumā. Dermatologs Raimonds Karls norāda, ka sabiedrības informētības līmenis par ādas vēža pazīmēm ir zems un joprojām valda stereotipi, ka sauļošanās solārijā padara organismu veselāku, apgādājot ar vitamīniem.

Arī šogad Latvijā notiks Eiropas melanomas diena – 7. maijā, lai aicinātu sabiedrību pievērst uzmanību ādas veselībai un veikt dzimumzīmju un ādas jaunveidojumu diagnostiku.

*

Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra (IARC) nākusi klajā ar atzinumu, kurā solāriji iekļauti augstākajā vēža riska kategorijā un atzīti par kancerogēniem. Šis atzinums nomainījis aģentūras 1992. gada atzinumus par to, ka solāriji «visdrīzāk veicina ādas vēža rašanos». Aģentūras atzinums jau aktualizējis jautājumus par stingrākas kontroles ieviešanu solāriju apmeklējumam bērnu un jauniešu vidū, kā arī brīdinājuma par kaitīgo ietekmi uz veselību izvietošanu solārija lietotājiem. Lietojot solāriju pirms 30 gadu vecuma, melanomas risks palielinās par 75%, liecina pētījumu rezultāti, kas publicēti britu medicīnas žurnālā The Lancet Oncology.


Написать комментарий