Piebalgs: ES ar Baltkrieviju ir politiska problēma, bet Latvijas kā kaimiņvalsts viedoklī jāieklausās

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lemjot par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju, Eiropas Savienībai (ES) ir jāieklausās Latvijas viedoklī, jo Latvija ir Baltkrievijas kaimiņvalsts un skaidri redz, kurām sankcijām būtu vislielākā iespēja ietekmēt un no kurām būtu jāatturas, tomēr esot skaidrs, ka ES ar Baltkrieviju ir "politiska problēma", pirmdien intervijā laikrakstam "Diena" saka ES attīstības komisārs Andris Piebalgs.

"Kad politiskās iniciatīvas negūst panākumus, un šis ir tas gadījums, visticamāk, tiks pieņemti kaut kādi ierobežojumi, kas būs vērsti pret režīmam tuvu stāvošiem cilvēkiem, taču pēc iespējas saudzīgāki, lai neskartu vienkāršos iedzīvotājus," vēl pirms ES ārlietu ministru piektdienas sanāksmes tapušajā intervijā saka Piebalgs. Kā ziņots, Baltkrievijas uzņēmumu sarakstā, pret kuriem ir vērstas sankcijas, ir trīs šīs valsts uzņēmēju – Jurija Čiža, Vladimira Peftijeva un Anatolija Ternavska – kontrolētas kompānijas.

"Sankcijas tiks piemērotas, lai pastiprinātu politisko ziņu. Ja Baltkrievija nolems mainīt politiku, ES, visticamāk, lems par to atcelšanu. Jāsaprot – ja Baltkrievijā notiek smagi cilvēktiesību pārkāpumi, ES nav citas izvēles," uzsver Piebalgs.

Piebalgs arī atzina, ka attiecībā uz Baltkrieviju tiek īstenota tā sauktā kaimiņvalstu politika, tāpēc tajā var iepludināt krietni vairāk naudas nekā jebkurā no maniem Āfrikas klientiem. "Problēma ir tieši politiskās attiecības, jo naudas daudzums, ko varētu piešķirt Baltkrievijai, ir krietni lielāks nekā, piemēram, Etiopijai paredzētais," skaidro ES attīstības komisārs.

Jau vēstīts, ka ES valstu ārlietu ministri piektdien sanāksmē Briselē nolēma noteikt sankcijas pret 12 personām un 29 uzņēmumiem no Baltkrievijas, tādējādi paplašinot sankcijas pret šo valsti, lai sodītu autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu par represijām pret opozīciju.

Sankcijas stājušās spēkā, jo ES oficiālajā vēstnesī ir publicēts to personu un uzņēmumu saraksts, pret kuriem ES piektdien nolēma vērst sankcijas.

Iekļaušana sarakstā nozīmē, ka ES valstu uzņēmumiem aizliegts veikt darījumus ar šīm kompānijām. Čižs, Peftijevs un Ternavskis tiek uzskatīti par tuviem Lukašenko režīmam.

To 12 personu sarakstā, kurām aizliegts iebraukt ES valstīs, ir iekļauti Čižs un Ternavskis. Pārējie desmit šajā sarakstā ir tienese, kā arī Valsts drošības komitejas (VDK) un Iekšlietu ministrijas darbinieki, kas vērsušies pret opozicionāriem.


Написать комментарий