Reģistrēts šogad pirmais ērces piesūkšanās gadījums

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Piektdien noņemta šogad pirmā ērce, kas cilvēkam bija piesūkusies Ulbrokas kapu apkaimē, portālu "Delfi" informēja Latvijas infektoloģijas centrā (LIC).

No ērces cietušais kukaini bija noņēmis pats, to uz LIC atnesot pārbaudei. LIC virusoloģijas laboratorijā veiktie ērces pārbaudes dati liecina, ka kukainis nav inficēts ar ērču encefalītu.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos aktivitātes periods var būt garāks, norāda mediķi. Ērces masveidīgi kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz piecus grādus, tomēr ērces spēj aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras, vietās, kur sniegs jau nokusis.

LIC informē, ka pērn ar diagnozi – ērču encefalīts – stacionāri ārstējušies 159 pacienti, ar Laima slimību – 27 pacienti. Savukārt LIC ambulatoro apmeklējumu statistika liecina, ka 2011.gadā ambulatori ārstējušies 910 pacienti ar diagnozi – Laima slimība, un 865 pacienti ar diagnozi – ērču encefalīts.

Pie ārsta noteikti jāvēršas gadījumā, ja ap ērces koduma vietu parādās apsarkums vai ir citas sliktas pašsajūtas pazīmes.

Lai mazinātu ērču piesūkšanās risku, speciālisti aicina ievērot piesardzības pasākumus: jāģērbjas gaišās drēbēs, lai rāpojošā ērce uz tām būtu viegli saskatāma, bikšu gali jāsaliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, jānēsā cepure vai lakats, lai ērce nepiesūktos galvas ādai. Pēc pastaigas ieteicams rūpīgi pārbaudīt apģērbu un aplūkot ķermeni. Arī zarus un mežā salasītas puķes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt.

Lai izsargātos no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir vakcinācija. Vakcinācija īpaši nepieciešama personām, kas regulāri apmeklē mežus un krūmājus, kā arī tūristiem, kas apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus, norāda LIC.


Написать комментарий