Gorod.lv apmeklētāji ir pārliecināti, ka lielākā vara valstī ir Saeimas deputātiem

foto saiema.lv
foto saiema.lv

Runā, ka vara ir pati stiprākā narkotika, reizi pamēģināji, praktiski vairs nav iespējams atteikties, tā tevi apreibina un aizrauj. Laikam jau, jebkurš kādreiz ir gribējis būt to cilvēku vietā, kuriem pieder liela vara, īpaši tad, kā teica slavenais satīriķis, kad ir algas diena.

Franču filozofs Šarls Monteskjē apgalvoja, ka jebkurš cilvēks, kuram ir vara, grib to izmantot ļaunprātīgi, tāpēc, ka tā ļauj justies nesodītam. Grūti nepiekrist šim apgalvojumam arī mūsdienās, īpaši pēc dažu cilvēku rīcībām un vārdiem, kuriem pieder valsts vara. Un reti kurš, kas ir bijis augstajos varas posteņos, labprātīgi pamet savu iesēdēto varas krēslu.

Gorod.lv nolēma uzzināt no saviem pameklētājiem, kuriem cilvēkiem, pēc viņu domām, ir vislielākā vara? Kā izrādās, lielākā daļa aptaujas dalībnieku (71%) domā, lielāka vara pieder Latvijas Saeimas deputātiem. Jo tieši viņi var pieņemt likumus, valsts budžetu, ratificēt starptautiskos līgumus un pat sākt karu. Un tas viss, tikai ar vieglu pogas nospiešanu balsošanas zālē...

Optimisti, kuri domā, ka lielākā vara pieder tautai ir pavisam maz, 10% respondentu. Tieši tikpat daudz domā, ka lielākā vara ir presei.

Bet vēl 5% ir patrioti, kuri domā, ka lielākā vara pieder pilsētas deputātiem. Bet pie domas, ka Latvijas prezidentam ir liela vara domā tikai 2% aptaujas dalībnieku. Laikam jau, Francijas karaļa Luija XIV agrāk izteiktā doma: “Valsts – esmu es”, vairs nav tik aktuāla, īpaši attiecībā pret mūsu valsts galvu.


Темы: , , ,
Написать комментарий