Nepiesakoties nodokļu atmaksai, ārzemēs strādājošie pilsoņi zaudējuši miljonus

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Lielbritānijā strādājošie viesstrādnieki var pilnībā atgūt tur iemaksātos nodokļus, ja, strādājot nepilnu gadu, nav nopelnījuši ārzemēs vairāk par 7475 Lielbritānijas mārciņām (aptuveni 6300 lati).

Ja ārvalstīs strādājošais ir nopelnījis vairāk, tad pastāv iespēja atgūt tur nopelnītos nodokļus nepilnā apmērā, vai arī nodokļus atgūt nav iespējams, viņa skaidro, norādot, ka tas, vai pastāv iespēja atgūt nodokļus, atkarīgs no tā, kurā finansiālā gada posmā strādājošais ir uzsācis un beidzis darbu. Šādi gadījumi tiek skatīti atsevišķi, bet vairumā gadījumu, atgriežoties no darba ārvalstīs, ir iespējams saņemt nodokļu atmaksu, skaidro RT Tax pārstāve.

Vairumā gadījumu ārzemēs strādājošie austrumeiropieši uzskata, ka citās valstīs maksāto nodokļu atgūšana ir ilgstoša procedūra, tādēļ bieži vien pat nemēģina to darīt, norāda R. Šarmanauske. Tādā veidā, pēc kompānijas aprēķiniem, pērn kopumā latvieši neatguva 2,3 milj. Ls, kas iemaksāti citu valstu nodokļu sistēmās.

Kompānijas RT Tax direktore Db.lv skaidroja, ka, piemēram, strādājot trīs līdz četrus mēnešus, iespējams atgūt nodokļus 300 – 700 Lielbritānijas mārciņu (aptuveni 350 – 590 latu) apmērā. Atgūstamo nodokļu summa var sasniegt arī 1500 latus, vidēji Kauņā bāzētā uzņēmuma klienti atgūst 408 latus, liecina informācija kompānijas mājas lapā.

Nodokļu atgūšanas termiņš ir atkarīgs no tā, cik ātrā laikā tiek sagatavoti dokumenti, kurus iesniedz ārzemēs strādājušais Latvijas pilsonis, un, ja dokumenti ir kārtībā, tad nodokļus iespējams atgūt deviņdesmit dienu laikā, dažos gadījumos arī ātrāk, viņa norāda.

Aptuveni 45% no visiem ārzemēs strādājušiem Latvijas pilsoņiem neatgūst tur samaksātos nodokļus. Latvijas darbā uz ārzemēm ik gadu dodas 36 – 52 tūkstoši iedzīvotāju, savukārt atgriežas aptuveni 12 – 18 tūkstoši.

Galvenais, kas nepieciešams nodokļu atgūšanai, ir darba devēju sagatavots dokuments, kurā norādīts, cik darba ņēmējs ir nopelnījis, kā arī nodokļu apjoms, kas ir nomaksāts.

Lielbritānijai maksātos nodokļus ar kompānijas RT Tax palīdzību visbiežāk cenšas atgūt Lietuvas pilsoņi, kā arī Latvijas pilsoņi, kompānijai ir nedaudz mazāk klientu no Polijas, kā arī daži klienti no Bulgārijas un Rumānijas. R. Šarmanauske Latvijas pilsoņu lielāko aktivitāti skaidro ar Latvijas pilsoņu labajām angļu un krievu valodas zināšanām, kas atvieglo komunikāciju ar Lietuvā bāzēto kompāniju.

Lai atgūtu nodokļus, obligāti nav jālūdz kāda uzņēmuma palīdzība, un, ja cilvēks pats ir pietiekami izglītots šajā jomā, kā arī, ja ārzemēs strādājušajam nepastāv valodas barjera, nepieciešamos dokumentus no darba devēja, kā arī to iesniegšanu tālāk, strādājušais var veikt pats.

Palīdzēt atgūt ārzemēs nomaksātos nodokļus Latvijā piedāvā vairākas kompānijas, dažkārt apmaksā lūdzot procentus no atgūtās summas. Piemēram, EUTaxBack sniedz šo pakalpojumu par 10% no atgūtās summas, ja tā pārsniedz 350 eiro, vai arī sniedz šo pakalpojumu par 35 eiro, ja summa ir mazāka par 350 eiro. RT Taxpiedāvā šo pakalpojumu veikt par 11% no atgūstamās summas, ja tā pārsniedz 601 Lielbritānijas mārciņu vai par 35 Lielbritānijas mārciņām, ja summa ir līdz 100 mārciņām, un 50 mārciņām, ja summa ir no 101 līdz 400 mārciņām utt.


Написать комментарий