Sergejs Dolgopolovs: saziņa ar valsts un pašvaldību iestādēm kļūs vienkāršāka

foto saiema.lv
foto saiema.lv

Ziemas sesijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas virzītos grozījumus Iesniegumu likumā, kas ļaus iedzīvotājiem no šī gada 1.septembra iesniegt iesniegumus valsts un pašvaldību institūcijām, izmantojot portālu www.latvija.lv, tādējādi saziņā ar valsts iestādēm pakāpeniski ieviešot vienas pieturas aģentūras principu.

„Likuma grozījumi paredz vēl vienu instrumentu - valsts portālu www.latvija.lv, ar kura starpniecību varēs nosūtīt iesniegumu jebkurai valsts vai pašvaldību institūcijai un šis portāls ir atbildīgs, lai iesniegums nonāktu līdz adresātam un iesniedzējs saņemtu atbildi,” uzsvēra Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Portālā lietotājs varēs izvēlēties, kam un kādā formā adresēt iesniegumu, turpat to aizpildīt, iesniegt un parakstīt, autorizējoties portālā ar interneta bankas vai elektroniskās identifikācijas kartes starpniecību. Atbildi uz iesniegumu iesniedzējs varēs izlasīt savā portāla lietotāja profilā. Iestādes drīkstēs sagatavot kopīgas atbildes uz līdzīga satura jautājumiem. Portālā tiks publicētas arī iestāžu atbildes uz iesniegumiem par sabiedrībā pastiprinātu interesi guvušiem jautājumiem.

„Esam nolēmuši modernizēt likumus, kas attiecas uz partiju darbību – Politisko partiju likumu, partiju finansēšanas likumu un priekšvēlēšanu aģitācijas likumu – tas ir vesels likumprojektu bloks, par kuru darba grupās bija asas diskusijas,” norāda komisijas priekšsēdētājs.

Kā skaidro Sergejs Dolgopolovs, nepieciešams izstrādāt vienotu priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu – pašvaldību, Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas patlaban sadalīts vairākos likumos.

Tāpat aktīvs darbs noritēja, gatavojot alternatīvus grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, lai mazinātu privātu finanšu līdzekļu ietekmi uz partiju darbību. Likuma grozījumus bija sagatavojis Ministru Kabinets, taču komisija konstatēja tajā nepilnības un nolēma virzīt alternatīvu likumprojektu.

Paredzēts, ka politiskās organizācijas (partijas) biedra iestāšanās, biedra naudas iemaksu, biedra un fizisko personu dāvinājumu (ziedojumu) kopējais apmērs vienai partijai kalendārā gada laikā nedrīkstēs pārsniegt 50 minimālās mēnešalgas līdzšinējo 100 mēnešalgu vietā. Šāds regulējums piedāvāts, ņemot vērā, ka kopš 2012.gada 1.janvāra partijas var saņemt valsts budžeta finansējumu. Likumprojektā precizēta dāvinājumu (ziedojumu) likumības kontroles kārtība un noteikts, ka iemaksātā biedra nauda vai iestāšanās nauda, kas neatbilst likuma prasībām, turpmāk ir ieskaitāma valsts budžetā nevis atgriežama tās maksātājam vai mantas devējam.

S.Dolgopolovs arī uzsver, ka sākts darbs pie grozījumiem Vēlētāju reģistra likumā. „Šis tiešām ir svarīgs darbs, jo likuma grozījumi dos iespēju vēlētājiem brīvāk rīkoties - kopīga reģistra izveide saskaņā ar attiecīgo vēlēšanu likumu ļaus balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, jo elektroniskā veidā reģistra dati būs pieejami ikvienai vēlēšanu komisijai. Vēlētāju reģistrs ir instruments, kā vienkāršot visu vēlēšanu un nobalsošanu procedūras,” akcentē S.Dolgopolovs vienlaikus atzīmējot, ka par šiem jautājumiem komisijā vēl notiek spraigas diskusijas.

Ziemas sesijā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisija strādāja pie Nacionālā plāna attīstības uzraudzības – tas ir sarežģīts jautājums, bet vienlaikus izraisa arī lielu sabiedrības interesi, deputāti aktīvi seko līdzi Pārresoru koordinācijas centra darbībai, uzsver S.Dolgopolovs.

Mājokļu jautājumu apakškomisija ziemas sesijā sadarbībā ar Ekonomikas ministriju ir strādājusi ar mājokļu jomā aktuālām problēmām. Viens no būtiskākajiem jautājumiem bija kompleksu risinājumu meklēšana grozījumiem Civilprocesa likumā īrnieku un īpašnieku parādu problēmu risināšanai, gadījumos, kad ieķīlātais dzīvokļa īpašums ir apgrūtināts ar hipotēku un ķīlas vērtība pārsniedz īpašuma vērtību. 

06.04.2012 , 12:00

saeima.lv


Написать комментарий