Laikraksts: vairums pensionāru strādā līdz 70 gadiem, daži pat līdz 90

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lielākoties pensionāri Latvijā strādā līdz 70 gadiem, tad strādājošo vecuma pensijas saņēmēju skaits strauji sarūkot, to laikrakstam "Dienas bizness" atklājusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Edīte Olupe.

Strādājošie pensionāri Latvijā sastopami līdz pat 90 gadu vecumam, liecina VSAA informācija.

Kopumā pašlaik strādājošo vecuma pensijas saņēmēju (ieskaitot priekšlaicīgās pensijas) skaits ir aptuveni 60 000, salīdzinoši kopējais vecuma pensijas saņēmēju skaits ir 482,5 tūkstoši, atsaucoties uz VASS datiem, vēsta laikraksts. Vidējais strādājošā pensionāra vecums Latvijā pašlaik ir 65,2 gadi un, salīdzinot ar pērnā gada martu, tas nav mainījies. Strādājošo vecuma pensijas saņēmēju skaits savukārt gada laikā pieaudzis par deviņiem tūkstošiem personu jeb 17,6%, vēsta laikraksts.

Laikraksta bilst, ka visstraujāk strādājošo pensionāru skaits saruka 2009. gada jūlijā, proti, par 42,3%, salīdzinot ar tā paša gada jūniju un sasniedzot 35,1 tūkstoti personu. Straujās izmaiņas bija saistītas ar likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam", kas noteica, ka no 2009. gada 1. jūlija strādājošie pensionāri, kuri nav nolēmuši pārtraukt darba attiecības, saņem par 70% mazāku pensiju, atgādina laikraksts. Satversmes tiesa vēlāk atzina, ka pensiju samazināšana neatbilst pamatlikumam un valstij jāatmaksā pensionāriem ieturētā nauda.

Laikraksts atgādina, ka pašlaik Saeimā tiek skatīti grozījumi likumā "Par valsts pensijām", kas paredz ātrāku pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Tagad noteikto pensionēšanās vecumu plānots pakāpeniski paaugstināt no 2014. gada, līdz 2020. gadā tas sasniegs 65 gadus. Labklājības ministrijā laikrakstu informējuši, ka līdz ar izmaiņām pensionēšanās vecumā strādājošo pensionāru skaits būtiski nemainīsies.

Laikraksts norāda, ka viens no argumentiem, kāpēc pensionēšanās vecumu nepieciešams paaugstināt ātrāk, ir tas, ka vidējā apdrošināšanas iemaksu alga būtiski nepieaug, bet minimālās algas saņēmēju īpatsvars saglabājas augsts.


Написать комментарий