Sīrijas opozīcijas līderis Galiuns oficiāli atkāpies no amata

foto presstv.ir
foto presstv.ir

Sīrijas opozīciju apvienojošās Sīrijas Nacionālās padomes (SNP) prezidents Burhans Galiuns, kas 15.maijā tika pārvēlēts uz triju mēnešu pilnvaru termiņu un 17.maijā paziņoja par atkāpšanos no amata, ir oficiāli atkāpies no tā, ceturtdien paziņoja SNP pēc divu dienu sanāksmes Stambulā.

SNP birojs nolēma pieņemt atlūgumu un lūgt padomes prezidentu turpināt savu darbu līdz jauna prezidenta ievēlēšanai sanāksmē, kas notiks 9. un 10.jūnijā.

Galiuns 17.maijā nolēma atkāpties, lai novērstu šķelšanos Sīrijas Nacionālajā padomē. Dažas stundas pirms šī lēmuma organizācija "Vietējās koordinācija komitejas", kurā darbojas Sīrijā dzīvojoši opozīcijas aktīvisti, draudēja izstāties no Sīrijas Nacionālās padomes un apsūdzēja to varas monopolizācijā un nepilnīgā sadarbībā ar opozīcijas aktīvistiem Sīrijā.

Sekulārais akadēmiķis Galiuns ir bijis trimdā esošās opozīcijas izveidotās Sīrijas Nacionālās padomes līderis kopš tās izveides pagājušā gada augustā. Viņš 15.maijā tika pārvēlēts amatā, kad viņa kandidatūru atbalstīja 21 no 40 SNP ģenerālsekretariāta locekļiem, bet otrs kandidāts Žoržs Sabra saņēma 11 balsu.

Vairāki aktīvisti gan kritizēja Galiunu par nekomunicēšanos ar Sīrijas opozīciju, kas darbojas nemieru pārņemtās valsts iekšienē, kā arī par nespēju pilnībā apvienot Sīrijas Nacionālo padomi.

67 gadus veco Galiunu atbalstīja Persijas līča valstis un Francija, un viņš bija kompromisa figūra organizācijas iekšienē, kur pie varas esošie islāmisti ir sadalījušies dažādās frakcijās. Islāmisti viņu atbalstīja, jo apzinājās, ka Galiuns ir pieņemams arī starptautiskajai sabiedrībai.

Tā dēvētās Sīrijas draugu grupas dalībvalstis 1.aprīlī atzina opozīcijas izveidoto Sīrijas Nacionālo padomi par visu Sīrijas iedzīvotāju "likumīgu pārstāvi".

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 12 600 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.


Написать комментарий