Kubiļus: Lietuvas gāzes terminālis vajadzības gadījumā daļu gāzes varētu piegādāt kaimiņvalstīm

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Sašķidrinātās gāzes termināli Klaipēdā Lietuva cels vispirms pati savām vajadzībām, bet, ja būs nepieciešams, daļu gāzes tā varētu piegādāt arī Latvijai un Igaunijai, trešdien norādījis premjerministrs Andrjus Kubiļus.

"Mēs nepretendējam uz reģionāla termināļa statusu, bet vajadzības gadījumā šāds terminālis tiešām varētu palīdzēt ar alternatīvām gāzes piegādēm arī mūsu kaimiņvalstīm," viņš sacījis žurnālistiem pēc valdības sēdes.

"Šādam nolūkam pastāv dažādas tehnoloģiskās iespējas. Pats kuģis var doties uz citām ostām - te nebūtu nekādu šķēršļu. Vienīgi šajās citās ostās, Latvijā un Igaunijā - būtu vajadzīga attiecīga piestātne," skaidrojis premjers, piebilzdams, ka šāda iespēja ne vienreiz vien pārrunāta ar Latvijas un Igaunijas valdību vadītājiem.

"No otras puses, ja ar Eiropas Savienības (ES) finansiālo atbalstu tiktu ieguldīti līdzekļi, lai savestu kārtībā mūsu savstarpējos gāzes tīklus - tos cauruļvadus, kuri savieno Lietuvas un Latvijas gāzes sistēmas, Latvijas un Igaunijas gāzes sistēmas, tad gāzi no Klaipēdas varētu sūknēt uz Inčukalna pazemes gāzes krātuvi Latvijā," turpinājis Lietuvas valdības vadītājs. "Tas būtu izdevīgi Lietuvai, Latvijai un visam Baltijas reģionam."

Pēc Kubiļus teiktā, šobrīd jau intensīvi norisinās sarunas par ES nākamo finanšu perspektīvu 2014.-2020.gadam un Lietuva tajās izvirza arī jautājumu par gāzesvadu tīklu sakārtošanas finansēšanu, tomēr ir skaidrs, ka šīs sarunas nebeigsies tuvākajā laikā.

"Viens no svarīgākajiem Eiropas Komisijas piedāvājumiem mums ir tā dēvētais Eiropas starpsavienojumu instruments, finanšu instruments, kas ļautu 2014.-2020.gada Eiropas finanšu perspektīvā pienācīgi finansēt savienojamās infrastruktūras - vai nu tie būtu cauruļvadi, vai elektrotīkli, vai dzelzceļi," pastāstījis premjers. "Domāju, ka tāds instruments tiešām palīdzētu risināt arī šo konkrēto jautājumu."

Jau ziņots, ka Lietuvas Seims pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā atbalstīja Klaipēdā plānotā sašķidrinātās gāzes termināļa projektu. Tā nākamā apspriešana Seima plenārsēdē paredzēta 7.jūnijā.

Lietuva sava peldošā termināļa un gāzes glabātavas izveidei izraudzījusi Klaipēdas jūras ostas akvatorijas dienviddaļu līdzās tā dēvētajai Cūkas muguras salai.

Marta sākumā "Klaipedos nafta" ar norvēģu kompāniju "Hoegh LNG" parakstīja līgumu par peldošās gāzes glabātavas līzingu plānotajam terminālim.

Kuģa jeb peldošās gāzes glabātavas tilpums būs 170 000 kubikmetru. Plānots, ka terminālis sāks darboties 2014.gada beigās.

70,63% kompānijas "Klaipedos nafta" akciju pieder Lietuvas valstij.

Enerģētikas ministrija nesen paziņoja, ka Lietuva sākusi sarunas ar Norvēģijas enerģētikas kompāniju "Statoil" par iespējamām gāzes piegādēm šim terminālim. Sarunas "Klaipedos nafta" sākusi arī ar Azerbaidžānas naftas un gāzes kompāniju SOCAR, Spānijas gāzes uzņēmumu "Gas Natural Fenosa" un ASV kompāniju "Cheniere Energy".


Написать комментарий