EP komiteja atbalsta 'pirmo soli kopīgajam enerģētikas tirgum'

foto allcurrentelectricinc.com
foto allcurrentelectricinc.com

Eiropas Parlamenta (EP) Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja otrdien atbalstīja Latvijas deputāta Krišjāņa Kariņa (V) panākto kompromisu ar Eiropas Komisiju un Padomi par ES pieeju līgumiem ar trešajām valstīm enerģētikas jomā, informēja Kariņa padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

Komiteja atbalstīja likumprojekta "Eiropas Savienības (ES) informācijas apmaiņas mehānismi attiecībā uz starpvaldību nolīgumiem starp dalībvalstīm un trešajām valstīm enerģētikas jomā" gala tekstu un virzīs to izskatīšanai Parlamenta plenārsēdē.

Likumprojekts ir pirmais nozīmīgais solis vienotas ES enerģētikas ārpolitika virzienā un paredz ieviest lielāku caurskatāmību un vienotu pieeju dalībvalstu nolīgumiem ar trešo valstu piegādātājiem enerģētikas jomā.

Pēc balsojuma komitejā Kariņš uzsvēra, ka panāktais likumprojekta kompromisa teksts ieviesīs lielāku atklātību un caurskatāmību dalībvalstu nolīgumos ar trešo valstu enerģijas resursu piegādātājiem un ir pirmais solis tuvāk ES mērķim – vienotam enerģētikas tirgum, kas aizsargātu patērētājus no neprognozējamām cenu svārstībām visās Eiropas valstīs.

Plānots, ka Eiropas Parlaments par likumprojektu varētu balsot septembrī.

Februārī EP Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja ar pārliecinošu balsu vairākumu apstiprināja Kariņa izstrādāto likumprojektu par vienotu ES pieeju sadarbībai ar trešo valstu piegādātājiem un līdz ar balsojumu Kariņš tika pilnvarots pārstāvēt Parlamentu trīspusējās sarunās ar Eiropas Komisiju un Padomi par likumprojekta gala tekstu. Kariņš ir pirmais EP likumprojekta virzītājs no Latvijas šajā sasaukumā, kurš piedalās tik augsta līmeņa sarunās par ES likumdošanu.


Написать комментарий