Iespēja samazināt zemes nomas maksu

foto baltictravelnews.com
foto baltictravelnews.com

No šā gada 1. aprīļa ir stājušies spēkā grozījumi 2007. gada 30. oktobra Ministru kabineta noteikumos Nr.735 „Noteikumi par publiskas personas zemes nomu”, kas atsevišķām iedzīvotāju kategorijām paredz iespēju samazināt zemes nomas maksu par 50 % un 90 %.

Par iespējām, kuras var izmantot rēzeknieši, kuru dzīvojamās mājas un to palīgēkas atrodas uz pašvaldībai piederošās vai piekrītošās zemes, pastāstīja Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldes nekustamā īpašuma speciāliste Ilze Dundure.

Pilsētā ir vairākas mājas, kurām ir viens vai vairāki īpašnieki, ir noskaidrotas īpašuma tiesības, bet zeme, uz kuras atrodas šie privātīpašumi, nav privatizēta, tātad, tā piekrīt pilsētas pašvaldībai. Ar tādiem īpašniekiem tiek slēgti līgumi par zemes nomu, un nomas maksa tiek noteikta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Apbūvētā zemes gabala nomas maksa ir noteikta 1,5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet no šā gada 1. aprīļa stājušies spēkā grozījumi MK noteikumos, kas paredz iespēju šo nomas maksu samazināt par 50 % un 90 %, taču ar nosacījumu, ka tā nedrīkst būt mazāka, kā 10 lati gadā (bez PVN). Jāpiebilst, ka no nākamā gada minimālā nomas maksa būs jau 20 lati gadā (bez PVN).

MK noteikumos paredzēto nomas maksas samazinājumu var iegūt personas, kurām ir piešķirts maznodrošinātas (nomas maksas samazināšana par 50%) vai trūcīgas (nomas maksas samazināšana par 90%) personas statuss, ja uz zemesgabala esošā ēka ir deklarēta kā īpašnieka dzīvesvieta vismaz 12 mēnešus un ja personai nav nomas maksas un nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu parādu par šo īpašumu.

Ja persona atbilst visiem šiem nosacījumiem, tad tā var iesniegt pilsētas Domē iesniegumu Iedzīvotāju apkalpošanas centrā, Pilsētas saimniecības pārvaldē vai Domes kancelejā.

Jāatgādina, ka par jebkuru apbūvētu zemesgabalu minimālā nomas maksa ir 10 lati gadā (bez PVN), bet sākot ar 2013. gada 1. janvāri minimālā nomas maksa ir noteikta 20 lati gadā (bez PVN). Parasti nomas līgums tiek noslēgts uz desmit gadiem, bet pēc nomnieka vēlēšanās var tikt noslēgts līgums uz īsāku termiņu. Dzīvojamās ēkas īpašniekam ir tiesības šo zemi atsavināt Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā.

20.06.2012 , 16:00

rezekne.lv


Написать комментарий