KP par aizliegtu vienošanos soda vadošu mājdzīvnieku barības tirgotāju

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Konkurences padome (KP) jūnija pirmajā pusē nolēmusi par aizliegtu vienošanos piemērot 31 403 latu sodu suņu, kaķu un citu neproduktīvo mājdzīvnieku barības vairumtirgotājam SIA "Optimums", portālu "Delfi" informēja KP.

Uzņēmums 11 gadu garumā ierobežojis savu sadarbības partneru – mazumtirgotāju – iespējas noteikt zemākas cenas veikalu plauktos, skaidro padomē.

SIA "Optimums" ir viens no pieciem lielākajiem mājdzīvnieku barības vairumtirgotājiem Latvijā, kas suņu, kaķu, putnu, zivju un grauzēju barību un aksesuārus piegādā vairāk nekā 400 mazumtirdzniecības vietām. SIA "Optimums" nodarbojas arī ar mājdzīvnieku barības mazumtirdzniecību.

Aizliegto vienošanos SIA "Optimums" īstenoja, līgumos ar sadarbības partneriem - gan mazumtirgotājiem, gan vairumtirgotājiem - nosakot minimālo cenu, par kādu tālāk drīkst tirgot produkciju. Šāda rīcība ir smags konkurences tiesību pārkāpums, kas kavē uzņēmumu savstarpējo konkurenci un ierobežo patērētāju iespējas iegādāties konkrētās preces lētāk, skaidro KP.

Līdzatbildīgi aizstāvēt savas tiesības brīvi noteikt preču cenas līdzīgās situācijās ir arī iesaistītie mazumtirgotāji – tiem jānoraida jebkuri piedāvājumi iekļaut līgumos nosacījumus par minimālajām preču cenām, kā arī domstarpību gadījumos jāvēršas KP. Būtiski, ka situācijās, kad mazumtirgotāji bez ierunām pakļaujas vairumtirgotāja prasībām par minimālās tālākpārdošanas cenas fiksēšanu, arī tiem var tik piemērots naudas sods par aizliegtas vienošanās īstenošanu, norāda KP.

Informāciju par ierobežojošajiem nosacījumiem SIA "Optimums" līgumos KP ieguva tirgus uzraudzības laikā.


Написать комментарий