Vilciena avārijas vietā pie Kraujas ir pabeigts sanācijas darbu pirmais posms

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar Daugavpils novada domē kārtējā preses konferencē Latgales reģionālās pārvaldes vides dienesta vadītāja Dace Tabūne-Zučika pastāstīja par darbu gaitu dzelzceļa avārijas vietā pie Kraujas.

Izrādījās, ka jūnijā avārijas vietā tika pilnībā pabeigts sanācijas pirmais posms, kuru veica Vides konsultāciju birojs. Taču darbu veikšana joprojām turpinās, tika izvestas aptuveni 5 000 piesārņotās grunts tonnas, kas tika savāktas dzelzceļa uzbēruma dienvidu daļā. Lai naftas produktu paliekas nenokļūtu grunts ūdeņos, pastāvīgi darbojas sistēma, kas sastāv no 8 sifoniem, kā arī tika izraktas 6 vākuma akas, no kurām regulāri tiek izsūknētas naftas produktu paliekas.

Kopumā tika utilizētas vairāk nekā 80 šķīdinātāja tonnas, un, pēc speciālistu domām, no avarējušajām cisternām zemē nonāca aptuveni 200 ķīmikāliju tonnas, nevis 180, kā tika apgalvots agrāk.

Tika veikts vides monitorings deviņās vietās, ieskaitot tuvumā esošo Kraujas ciemu un vasarnīcu kompleksu „Celtnieks”, rezultātā tika konstatēts, ka vietējo iedzīvotāju veselība un dzīvība nav apdraudēta – dzeramais ūdens Naujenes pagastā nesatur kaitīgas piedevas un ir derīgs lietošanai.

Kārtējā dzeramās ūdens pārbaude notiks arī jūlija beigās – augusta sākumā, kā arī rudenī - oktobra beigās vai novembra sākumā.

Pēc Vides dienesta vadītājas vārdiem, jau ir sastādīta un saskaņota sanācijas darbu otrā posma programma.

Pat neskatoties uz grunts ūdens unikālajām ģeoloģiskajām īpatnībām – to, ka grunts ūdens no avārijas vietas nekur nepazūd, bet iesūknējas, ir jāpaiet laikam, lai visas ķīmiskās vielas pilnībā pazustu no zemes. Taču pilnībā attīrīšanas process netiks pabeigts.

Agrāk tika ziņots, ka Latvijas dzelzceļš bija piedāvājis izmaksāt kompensācijas zemes īpašniekiem, kuru zeme avārijas gadījumā tika piesārņota. Daugavpils novada domes vadītāja Janīna Jalinska pastāstīja, ka LDz līdz šim bija nodarbojies ar sanācijas darbiem un piesārņotās zemes monitoringu, attiecībā uz vietējo zemnieku saimniecībām domātajām kompensācijām pagaidām ziņu nav. „Esam nosūtījuši Dzelzceļam datus par zaudējumiem, ar kuriem saskārās dažu zemes gabalu īpašnieki. Gaidām viņu atbildi”, - paziņoja Jalinskas kundze.


Написать комментарий