Asads izsaka nožēlu par Turcijas lidmašīnas notriekšanu

foto wrnewz.com
foto wrnewz.com

Sīrijas prezidents Bašars al Asads izteicis nožēlu par jūnija beigās notikušo Turcijas militārās lidmašīnas notriekšanu pēc tās ielidošanas Sīrijas gaisa telpā, vēsta ārvalstu mediji.

Intervijā Turcijas laikrakstam "Cumhurijet" Asads pagalvo, ka lidmašīna lidojusi teritorijā, ko iepriekš izmantojuši Izraēlas gaisa spēki, vēsta BBC. Turklāt par to, ka notriektā bijusi Turcijas lidmašīna, Sīrijas puse uzzinājusi tikai pēc incidenta, par Asada laikrakstam stāstīto vēsta "RIA Novosti".

"Lidmašīna atradās gaisa koridorī, kuru pastāvīgi izmanto Izraēlas lidmašīnas. Karavīri notrieca to, jo neredzēja radaros un no tās nesaņēma nekādu infomāciju. Par to, ka lidmašīna pieder Turcijai, mēs uzzinājām pēc tam," laikraksts citē Asadu.

"Labāk nebūtu notriekuši [lidmašīnu]," laikrakstam atklāja Asads, piebilstot, ka lidmašīna lidojusi ļoti zemu un tika notriekat ar nelielu artilērijas bateriju, kura nepēj iznīcināt mērķus tālāk par 2.5 kilometriem. Damaska oficiāli atvainotos Turcijai, ja lidmašīna patiešām būtu notriekta virs neitrālajiem ūdeņeim, kā to apgalvo Turcija, paskaidroja Asads.

Jau vēstīts, ka incidents ar Turcijas lidmašīnas notiriekšanu ir saasinājis attiecības Turcijas un Sīrijas starpā. Pagājušajā nedēļā Turcijas premjerministrs Radžeps Tajips Erdagons, reaģējot uz to, ka Sīrija 22. jūnijā notrieca Turcijas militāro lidmašīnu, paziņoja, ka Turcija pastiprinās savu robežu aizsardzību un ka katrs militārais objekts, kurš pietuvosies Turcijas robežai no Sīrijas, tiks uztverts kā draudi un militārs mērķis.

Savukārt piektdien Turcija pie robežas ar Sīriju sākusi uzstādīt zenītraķešu iekārtas un izvietot artilēriju, ziņoja vietējie mediji.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Turcija paziņoja, ka Sīrijas 22. jūnijā virs Vidusjūras notriektais Turcijas iznīcinātājs tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā apmēram 15 minūtes pēc īslaicīgas iemaldīšanās Sīrijas gaisa telpā. Turcija uzsver, ka Sīrija notriekusi šo lidmašīnu bez brīdinājuma, turklāt lidmašīna nebija bruņota, lidoja mācību misijā un veica radarsistēmas testu.

Sīrija 23. jūnijā paziņoja, ka dienu iepriekš ir notriekusi šo lidmašīnu, jo tā ielidojusi Sīrijas gaisa telpā, turklāt lidojusi zemu, uzsverot, ka Sīrija īstenojusi savas suverēnās tiesības notriekt nezināmu lidmašīnu, kas neatļauti ielidojusi tās gaisa telpā. Sīrija nezināja, ka tā bija Turcijas lidmašīna, un neizjūt naidu pret Turciju, uzsvēra Sīrijas Ārlietu ministrija.


Написать комментарий