Krievija un Baltkrievija paraksta ģenerāllīgumu par AES būvniecību Baltkrievijā

foto ngpowereu.com
foto ngpowereu.com

Krievija un Baltkrievija trešdien Minskā parakstīja ģenerāllīgumu par atomelektrostacijas (AES) būvniecību Baltkrievijā.

Parakstīšanas ceremonijā bija klāt Baltkrievijas premjerministrs Mihails Mjasņikovičs un Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

Baltkrievijas AES būs divi reaktori ar kopējo jaudu 2400 megavatu. Pirmo reaktoru plānots pabeigt 2017.gadā, bet otro ‒ 2018.gadā. Celtniecība sākta šā gada aprīlī. Baltkrievija 2009.gada janvārī sāka darbu pie AES būvniecības sagatavošanas Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā 50 kilometru no Lietuvas robežas.

AES un apkārtējās infrastruktūras būvniecības izmaksas tiek lēstas 9,4 miljardu ASV dolāru (5,4 miljardu latu) apmērā. Lielāko daļu AES būvniecībai nepieciešamā finansējuma Baltkrievija kā aizdevumu saņems no Krievijas. 2011.gada oktobrī Baltkrievija un Krievija parakstīja kontraktvienošanos par AES būvniecību, bet novembrī ‒ starpvaldību vienošanos par Krievijas valsts eksporta kredīta piešķiršanu Baltkrievijai līdz 10 miljardu ASV dolāru (5,7 miljardu latu) apmērā.

AES Baltkrievijā gribēja būvēt jau 80.gadu sākumā, taču šis projekts tika apturēts pēc 1986.gadā notikušās Černobiļas AES avārijas Ukrainā.

Lietuva ne reizi vien ir paudusi bažas par to, ka Baltkrievijas plānotā AES Lietuvas robežas tuvumā var neatbilst drošības standartiem. Arī Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju plāno Visaginā celt jaunu AES.


Написать комментарий