Lielbritānijas tiesa atstājusi spēkā iesaldēšanas rīkojumu Lemberga īpašumiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lielbritānijas tiesa otrdien, 25. jūlijā nolēmusi, ka iesaldēšanas rīkojums attiecībā uz Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") īpašumiem visā pasaulē joprojām paliek spēkā, līdz tiks izskatīti AS "Latvijas kuģniecība" (LK) apelācijas lūgumi attiecībā uz jurisdikciju, informēja LK sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Nagla. Savukārt Lemberga pārstāvji apgalvo, ka, pretēji prasītāju paustajam viedoklim, tiesas lēmums par jurisdikcijas neesamību mainīts netika.

Kā informēja Lemberga pārstāve zvērināta advokāte Vineta Čukste, šodien Anglijas Augstās tiesas karalienes sēdekļa Komerctiesā (Anglijas tiesa) notika tiesas sēde, kurā tika izskatīti jautājumi, kas izriet no Anglijas tiesas 2012.gada 12.jūlija lēmuma, ar kuru tika noraidīta "Antonio Gramsci Shipping Corporation" un citu Latvijas kuģniecības meitas sabiedrību celtā prasība pret Aivaru Lembergu Anglijas tiesas jurisdikcijas neesamības dēļ.

"LK prasības pret Lembergu joprojām turpinās. Kā jau esam teikuši iepriekš, var paiet vairāki gadi, līdz šādās lietās tiek pieņemts gala lēmums un LK varēs atgūt finanšu līdzekļus, kas zaudēti saistībā ar nelikumīgajām kuģu frakts shēmām un citām darbībām, kuru rezultātā aizvilta nauda un citi aktīvi no LK un tās akcionāriem, tostarp Latvijas valsts," uzsvēra LK valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids.

"Pretēji prasītāju paustajam viedoklim tiesas lēmums par jurisdikcijas neesamību mainīts netika. Turklāt tiesa nolēma piedzīt no prasītājiem par labu Lembergam tiesāšanās izdevumus. Konkrēta summa un samaksas termiņš šajā tiesas sēdē netika noteikts, jo tiesa turpinās darbu šī gada 31.jūlijā," savukārt stāstīja Čukste.

Bleids norādīja, ka saskaņā ar esošajiem pierādījumiem Lembergs, viņa ģimene un sabiedrotie, iespējams, ir galvenie labuma guvēji no šīm darbībām, kuras veiktas ilgākā laika posmā līdz 2010.gada beigām. Attiecībā uz šīm lietām tuvākajos gados, visticamāk, tikšot uzturēts liels skaits tiesvedību dažādās jurisdikcijās, ieskaitot ne tikai Lielbritāniju, bet arī dažādas ārzonu valstis.

"Mēs esam pārliecināti, ka galu galā LK, kas daļēji pieder Latvijas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, uzvarēs cīņā par šo finanšu līdzekļu atgūšanu no vainīgajām personām," prognozēja Bleids.

Čukste savukārt skaidroja, ka prasītājiem tiks dota atļauja iesniegt apelācijas sūdzību tikai tādā gadījumā, ja Anglijas Augstākā tiesa pieņems izskatīšanai kasācijas sūdzību lietā "VTB pret "Nutritek"", kurā tiek skatīts no juridiskā viedokļa identisks jautājums par Anglijas tiesas jurisdikcijas esamību pār ārvalsts pilsoni un kurā apelācijas instances tiesa jau ir apstiprinājusi, ka argumentācija, kas tika izmantota Aivara Lemberga iesniegtajā sūdzībā, ir pareiza.

Ja lietā "VTB pret "Nutritek"" tiks liegta iespēja iesniegt apelācijas sūdzību, tad arī "Antonio Gransci Shipping Corporation" un pārējie prasītāji nedrīkstēs sniegt apelācijas sūdzību šajā lietā, pauda Lemberga pārstāve.

"Lemberga aktīvu iesaldēšanas rīkojums paliks spēkā līdz brīdim, kamēr tiks pieņemts tiesas lēmums, ka prasītājiem ir liegtas tiesības iesniegt apelācijas sūdzību," teica Čukste.

Čukste iepriekš apgalvoja, ka Anglijas un Velsas Augstās tiesas Karalienes sēdekļa Komerctiesa jūlija vidū pieņēmusi Lembergam nozīmīgu lēmumu, ar kuru tiek sagrauta prasība, ko pret viņu 2011.gada aprīlī cēla kompānija "Antonio Gramsci Shipping Corporation" un 29 citas LK meitassabiedrības.

Šāds tiesas lēmums esot pieņemts, pamatojoties uz Lemberga pieteikumu par jurisdikcijas apstrīdēšanu, kas tika skatīts četras dienas ilgā tiesas sēdē 2011.gada nogalē un 2012.gada aprīlī. Kā informēja Čukste, Anglijas Komerctiesa esot pilnībā piekritusi Lemberga argumentiem un atzinusi, ka ne Anglijas, ne Eiropas Savienības tiesības nedod pamatu uzskatīt, ka Lembergs būtu slēdzis apstrīdētos frakta līgumus.

Čukste iepriekš skaidroja, ka šī lēmuma rezultātā Anglijas Komerctiesa tuvākajā laikā lemšot arī par iesaldēšanas rīkojuma, kas 2012.gada 20.aprīlī tika pieņemts attiecībā uz Lemberga aktīviem, atcelšanu. Tādejādi tikšot atcelti visi no šī rīkojuma izrietošie ierobežojumi rīcībai ar Lemberga mantu, apgalvoja Čukste.

Tāpat prasītājiem - LK meitassabiedrībām - būšot pienākums atlīdzināt Lembergam tiesāšanās izdevumus un zaudējumus, kas viņam radušies no nelikumīgā iesaldēšanas rīkojuma pieņemšanas un ar to saistītajām prasītāju prettiesiskajām darbībām.

Tikmēr portāls "pietiek.com" rakstīja, ka Lemberga prieki esot pāragri, jo britu tiesas lēmums attiecoties tikai uz daļu no prasības, kas celta tiesā. Turklāt šodien Anglijas tiesā tikšot izlemts, vai lēmums tiešām stāsies spēkā.

Pret Lembergu celtajā līdz 135 miljoniem dolāru vērtajā prasībā, kuras izskatīšanas gaitā izdots arī starptautisks Lemberga īpašumu aresta orderis, esot divi prasītāji, kas uztur vienādas prasības. Viens no prasītājiem lietā ir LK meitasfirma "Antonio Gramsci Shipping Corporation" un citas ar LK saistītas firmas, savukārt otru prasītāju grupu veido piecas ārzonas kompānijas - "Recoletos Limited", "Romanica Overseas Limited", "Skeena Overseas Limited", "Luzero Limited" un "Chandler Limited", caur kurām savulaik notikusi LK kuģu frakts līgumu slēgšana.


Написать комментарий