Šonedēļ būs augsts ultravioletās radiācijas līmenis

foto afoto8
foto afoto8

Šonedēļ līdz ar saulaino laiku tiek prognozēts arī augsts ultravioletās radiācijas līmenis, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Maksimālais ultravioletās radiācijas līmenis tiek sasniegts dienas vidū zem skaidrām debesīm. Sagaidāms, ka turpmākās dienas ultravioletā radiācija var sasniegt septīto līmeni. Ultravioletās radiācijas līmenis tiek mērīts no viens līdz pat 11, kad ultravioletās radiācijas līmenis ir ekstremāls.

Ultravioletās radiācijas indekss diennakts gaitā mainās no zemākās vērtības nulles nakts stundās un sasniedz savu maksimālo vērtību dienas vidū, kad saules staru krišanas leņķis ir vislielākais.

Kā liecina LVĢMC informācija, pirmdien ultravioletās radiācijas maksimums Rucavā bija 6,7.

Dienās, kad ir augsts ultravioletās radiācijas līmenis, cilvēkiem ir nepieciešams ievērot aizsardzību pret saules stariem. Ieteicams uzturēties ēnā, īpaši pusdienlaikā, uzmanīties ilgstoši uzturēties saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī ieteicams mugurā vilkt vieglu un gaišu apģērbu, kā arī nedrīkst aizmirst par galvassegu.

Pārlieku liels ultravioletās radiācijas daudzums var būt kaitīgs cilvēka veselībai. Ilgstoša uzturēšanās saulē un liels ultravioletās radiācijas daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt ādu, acis un imūnsistēmu.

LVĢMC brīdina, ka trešdien Latvijā vietām gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus 27 grādiem, savukārt no 26. līdz 30.jūlijam gaisa temperatūra dienā jau teritorijas lielākajā daļā būs no plus 27 līdz plus 32 grādiem.


Написать комментарий