Rīt Viļakas novadā sāksies latgaliešu rakstu valodas un kultūrvēstures seminārs „Roksti!”

logo
logo

Rīt, 26. jūlijā Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Balkanos sāksies latgaliešu rakstu valodas un kultūrvēstures seminārs „Roksti!”, kurā līdz 29. jūlijam piedalīsies 15 interesenti no dažādām Latvijas vietām, ar mērķi uzlabot latgaliešu rakstu valodas zināšanas, izzināt Latgales kultūrvēsturi un papildināt prasmes preses materiālu sagatavošanā par reģiona kultūras dzīvi reģionālajiem un valsts medijiem.

Seminārs šajā vasarā ir viena no divām iespējām papildināt zināšanas latgaliešu rakstu valodas jautājumos, otra – kursi skolotājiem un studentiem „Vosoruošona” notiks augusta beigās Rēzeknes novada Rogovkā.

Seminārā „Roksti!” piedalīsies bibliotēku, pašvaldību, nevalstisko organizāciju, mediju darbinieki, studenti un skolotāji, kā arī latgaliešu rakstu valodas interesenti no Ludzas, Viļakas, Kārsavas, Daugavpils, Rēzeknes, Varakļānu, Preiļu u.c. novadiem un vietām.

Seminārā katru dienu paredzētas latgaliešu rakstu valodas nodarbības, lai iemācītu vai uzlabotu mūsdienu latgaliešu rakstu valodas zināšanas, tāpat paredzētas nodarbības par Latgales kultūrvēsturi un zināšanu papildināšana par informatīvu rakstu sagatavošanu medijiem. Lektoru vidū ir „Latgales fotogrāfu biedrības” vadītājs Igors Pličs, žurnāla „Ir” žurnāliste Anita Brauna, Balvu Centrālās bibliotēkas vadītāja Ruta Cibule, publiciste Ilze Sperga, filoloģe Māra Mortuzāne-Muravska, Upītes bibliotēkas vadītāja, dzejnieka un novadpētnieka Antona Slišāna meita Mārīte Slišāne.

Pēc intensīva darba dienas nodarbībās semināra dalībniekus gaida latgalisku kultūras programma tematiskajos vakaros. 26. jūlijā – Annas dienā – latgaliskās dzejas un folkloras vakars ar folkloras kopu „Rekavas dzintars”, 27. jūlijā latgaliešu teātra vakars ar Baltinavas amatierteātri „Palādas” un 28. jūlijā muzikāls vakars ar grupas „Napruots” un Upītes jauniešu folkloras kopas dalībniekiem. Semināra „Roksti!” laikā dalībniekiem būs ne vien jāmācās, bet arī uz vietas jāgatavo raksti, jātaisa semināra dienasgrāmatas un aktīvi jāpiedalās semināra notikumos.

Latgaliešu rakstu valodas semināru „Roksti!” rīko biedrība „Latgolys Studentu centrs” un latgaliešu kultūras ziņu portāls „Latgalīšu kulturys gazeta” http://lakuga.lv ar LR Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programmas atbalstu. Semināru atbalsta arī vietējie Latgales uzņēmumi – A/S „Balvu maiznieks”, SIA „Adugs” un A/S „Latgales piens”.

Semināra organizētāji cer, ka iegūtās zināšanas par latgaliešu rakstu valodu, Latgales kultūrvēsturi un citām tēmām dalībniekiem ļoti noderēs arī turpmākajā darbā un ikdienas aktivitātēs.


Написать комментарий