LGA izsniedz pirmo mezanīna aizdevumu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) ir piešķīrusi pirmo mezanīna aizdevumu - 700 000 latu jeb maksimālo aizdevumu saņēma SIA "Cēsu Miesnieks" ražotnes iegādei un paplašināšanai, informēja LGA.

LGA mezanīna aizdevums, kas izsniegts kopā ar AS "Norvik Banka" finansējumu, piešķirts lopu kautuves un gaļas pārstrādes attīstīšanai.

Mezanīns Latvijā ir salīdzinoši jauns finanšu instruments, par tā ieviešanu valdība vienojās pirms gada, un LGA ir tā ieviešanas celmlauži. Latvijas uzņēmējiem tas dod iespēju saņemt projektam nepieciešamo summu no diviem avotiem – bankas un LGA.

LGA aizdevuma daļa ir pakārtota bankas kredītam; tās pamatsummu var atmaksāt jebkurā aizdevuma perioda laikā, un pirmos divus gadus uzņēmējam ir jāmaksā samazināta procentu likme. LGA aicina arī citus Latvijas uzņēmumus aktīvi interesēties un izmantot šīs iespējas.

"Ir izsniegts pirmais mezanīna aizdevums un mēs gribam uzteikt "Cēsu Miesnieku" un "Norvik Banku" par uzņēmību un pacietību, strukturējot un slīpējot pirmo šāda veida darījumu un vēlēt panākumus komersantam tā biznesa plānu īstenošanā, veicinot Latvijas lauksaimniecības produkcijas eksportu," pauž LGA direktors Ivars Golsts.

SIA "Cēsu Miesnieks" valdes locekle Līga Langmane atzīst, ka valsts un finanšu sektora atbalsts, jo īpaši ar lauksaimniecību saistītām industrijām, ir būtisks tautsaimniecības izaugsmes veicināšanai. Viņa pauž gandarījumu par paveikto un pateicas LGA un "Norvik bankai" par finanšu resursu pieejamību, "kas ir izšķirošs priekšnosacījums veiksmīgai uzņēmējdarbības attīstībai un kopējai ekonomikas augšupejai".

Jau vēstīts, ka jaunā mezanīna aizdevumu programma izstrādāta sadarbībā ar Latvijas komercbanku asociāciju (LKA), kas atbalsta mezanīna aizdevumu programmas ieviešanu Latvijā, jo šis instruments sniegs tautsaimniecībai pašlaik tik nepieciešamo kapitālu attīstībai.

Mezanīna aizdevums ir ilgtermiņa aizdevums, kas ir ar paaugstinātu kredīta risku un ir subordinēts attiecībā pret kredītiestādes sniegto ilgtermiņa aizdevumu. Mezanīna aizdevuma galvenās priekšrocības ir zemākas nodrošinājuma prasības. Ekonomikas ministrija uzskata, ka jaunais valsts atbalsta instruments paaugstinās Latvijas komersantu konkurētspēju, sekmēs jaunu tirgu apgūšanu un nostiprināšanos esošajos.

Mezanīna aizdevumus izsniegs Latvijas Garantiju aģentūra. Programmu ieviesīs sadarbībā ar komercbankām – mezanīna aizdevums tiks izsniegts kopā ar bankas aizdevumu investīcijām pamatlīdzekļos. Lai pieteiktos mezanīna aizdevuma saņemšanai, uzņēmumam jāiesniedz Latvijas Garantiju aģentūrā aizdevuma pieteikums un biznesa plāns, kas satur ieguldījumu projekta aprakstu, kā arī mārketinga stratēģiju, produkta aprakstu, plānoto naudas plūsmu un citu nepieciešamo informāciju.


Написать комментарий