Latvija ar ekspozīciju piedalīsies Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē

publicitātes foto
publicitātes foto

Latvija piedalās Venēcijas biennāles 13. Starptautiskajā arhitektūras izstādē "Kopīgs pamats" ar ekspozīciju "Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā", portālu "Delfi" informē Laikmetīgās mākslas institūtā.

Latvijas ekspozīciju un Venēcijas biennāles 13. Starptautisko arhitektūras izstādi Venēcijā varēs aplūkot no 29. augusta līdz 25. novembrim.

Ievērojamā arhitekta Deivida Čiperfīlda radošajā vadībā, šī gada Venēcijas biennāles Starptautiskās arhitektūras izstādes definētā visaptverošā tēma ir "Kopīgs pamats". Paralēli kuratora ekspozīcijai, šogad biennālē piedalās 55 valstu pārstāvniecības.

Latvijas ekspozīciju veido pārsteidzoši jauna radoša komanda – radošā grupa "Other Side Studio" sadarbībā ar arhitekti Līgu Apini, kuratori Ievu Kulakovu un līdzkuratoru Venēcijā Andri Brinkmani. Ekspozīcijas goda komisārs ir viens no ievērojamākajiem latviešu mūsdienu arhitektiem – Andris Kronbergs.

Latvijas ekspozīcija "Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā" tiek veidota vienā no harmoniskākajiem Venēcijas laukumiem – Svētā Cakārija laukumā, kas atrodas starp Sv. Marka laukumu un Venēcijas Arsenālu. Cakārija laukuma dominante ir Sv. Cakārija baznīca, kas būvēta īpatnējā gotikas un renesanses sajaukumā starp 1444. un 1515. gadu. Taču tās patieso vēsturi iezīmē 9. gadsimta kripta, no iepriekšējās baznīcas, kurā apglabāti astoņi Venēcijas dodži un kas ir īsta Venēcijas pērle.

Baznīcas kolekcijā glabājas arī virkne izcilu mākslas darbu, tai skaitā Venēcijas 16. gs. glezniecības skolas meistara Tintoreto (Jacobo Robusti) daiļrades agrīns altārgleznojums "Sv. Jāņa Kristītāja dzimšana", kas ved mūs atkal pie Sv. Cakārija – Jāņa Kristītāja tēva.

Komentējot dalību Venēcijas biennāles Starptautiskās arhitektūras izstādē, radošās grupas "Other Side Studio" pārstāvis Helvijs Savickis saka: "Ir patīkami apzināties, ka pieredzējuši arhitekti spēj novērtēt ideju un uzticēties jaunajiem. Mēs esam veiksmīgi atraduši kopīgu valodu un sadarbojušies, sākot ar idejas attīstību līdz projekta realizācijai. Tāpat arī izmaiņu vai neskaidrību gadījumā konsultējamies gan pie arhitektiem, gan citiem savas jomas ekspertiem. Šim projektam ir jābūt kā pierādījumam, ka jaunie var!"

Latvijas ekspozīcijas moto ir: "Iekšējā brīvība kā nākotnes domāšanas arhitektūra". Tā caur fizisku sajūtu metaforu ekspozīcija piedāvā apmeklētiem gan iespēju redzēt sevi Rīgā – caur savu atspulgu tērauda virsmas spogulī, kur gravētas Rīgas Brīvības ielas detaļas, gan uztvert arhitekta profesionālās atbildības jautājumu – viņa iekšējās brīvības šauro amplitūdu.

Latvijas ekspozīcijas goda komisārs Andris Kronbergs ir pārliecināts par Rīgas arhitektūras pievilcību, kas caur centrālo Brīvības ielu ietverta Latvijas ekspozīcijā: "Rīga ir īpaša ar savu dažādību – šeit sastopas dažādi ļaudis, tautības un kultūras. Rīgā vienu viet ir gan "viduslaiku Rīga", "eklektisma un jūgendstila Rīga", "funkcionālisma un racionālisma Rīga", "koka Rīga", "sociālisma Rīga", gan te pat – arī "mūsdienu modernā Rīga". Visu laikmetu arhitektūras liecības šeit samēra labi sadzīvo blakus, radot pievilcīgu dinamiskas pilsētas raksturu."

Latvijas ekspozīcijas kuratore Ieva Kulakova uzsver, ka: "Rīga var ieinterēsēt citus ar pašapziņu, kas saistīta ar izciliem rīdziniekiem."

Viņa atzīst, ka ekspozīcijas idejas sākuma punkts bija tieši iekšējās brīvības jautājums: "Mēs saprātām, ka esot dzimtajā vietā, ikvienam ir tiesības definēt to par centru un šādā veidā perifērija ir jebkura cita vieta attiecībā pret šo iekšēji zināmo māju sajūtu. Tāpēc arī centra definēšana ir iekšējās brīvības jautājums, kas ir viens no mūsu ekspozīcijas centrālajiem aspektiem."

Latvijas dalību Venēcijas biennāles 13. Starptautiskajā arhitektūra izstādē organizē Laikmetīgās mākslas institūts.

Latvija Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē piedalās kopš 2002. gada, kad tika eksponēts Gunāra Birkerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts "Gaismas pils". 2004. gadā Latvija piedalījās ar ekspozīciju "Kultūrvēsturiskās metamorfozes Baltijas jūras krastā. Latvija". 2006. gadā arhitekts Uģis Šēnbergs Venēcijai radīja interaktīvu projektu "Kauliņspēle pilsētā". Savukārt 2008. gadā tika eksponēta intraverti intelektuāla ekspozīcija "Putekļu istaba", kuras autori bija arhitekts Reinis Liepiņš un mākslinieks Ēriks Božis. Šogad Latvija Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē piedalās piekto reizi.

2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Tādēļ Latvijas ekspozīcija tiek veidota kā autoru atzīšanās mīlestībā mūsu dzimtajai pilsētai Rīgai.


Написать комментарий