Lielbritānija draud iebrukt Ekvadoras vēstniecībā

foto fairsyndication.org
foto fairsyndication.org

Diplomātiskā spriedze Lielbritānijas un Ekvadoras attiecībās pieaugusi trešdien, britu varasiestādēm draudot iebrukt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ja Kito neizdos tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu, kas jau divus mēnešus radis patvērumu diplomātiskajā pārstāvniecībā.

Šāda rīcība būtu "naidīgs un nepanesams" solis, turklāt arī Ekvadoras suverenitātes pārkāpums, apliecināja Kito valdība.

"Atbilstoši Lielbritānijas likumiem mēs varam brīdināt viņus nedēļu iepriekš, pirms ieiet telpās, un vēstniecībai vairs nebūs diplomātiskās aizsardzības," teikts Lielbritānijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Tomēr lēmums vēl nav pieņemts. Mēs to nedarīsim pēkšņi. Mēs vēlamies uzsvērt, ka mēs gribam diplomātiski pieņemamu risinājumu."

Kito asi reaģēja uz šiem draudiem un solīja, ka paziņojumu par to, piešķirt Asanžam patvērumu vai nepiešķirt, darīs zinām ceturtdien plkst.7 no rīta (pēc vietējā laika; plkst.15 pēc Latvijas laika).

"Mēs vēlamies šajā jautājumā paust ļoti skaidru nostāju, mēs neesam britu kolonija. Koloniālie laiki ir beigušies," sacīja Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino. "Oficiālajā britu paziņojumā izziņotos soļus, ja tie tiks īstenoti, Ekvadora interpretēs kā nedraudzīgu, naidīgu un nepanesamu rīcību, kā arī kā uzbrukumu tās suverenitātei, kas mums liks reaģēt ar visstingrākajiem diplomātiskajiem soļiem."

Kā ziņots, Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas uzstāj, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu "WikiLeaks" vietnē un draudēt nāvessods.


Написать комментарий