Balvu novads turpina svinēt novada svētkus

foto balvi.lv
foto balvi.lv

12.augustā Bērzpilī turpinājās Balvu novada svētku nedēļas pasākumi. Bēržu Svētās Annas Romas katoļu baznīcā, uzsākot Svēto Misi, prāvests Oļģerts Misjūns vērsa klātesošo uzmanību uz šī gada novada svētku programmas dažādību un aicināja apmeklēt dažādās norises gan pagastos, gan Balvos. Prāvests uzsvēra mūzikas lielo lomu lūgšanās un aicināja pēc Mises noklausīties garīgās mūzikas koncertu, kas notika Balvu novada svētku nedēļas ietvaros, informē Balvu novada pašvaldība.

Ar mūzikas skaņām Bēržu baznīcu pieskandināja ne tikai Balvu novada garīgās mūzikas kolektīvi. Koncertā piedalījās Bēržu draudzes Skujetnieku garīgās mūzikas ansamblis „Sonāte”, Kubulu pagasta garīgo dziesmu ansamblis „Vakarblāzma”, Dricānu garīgās mūzikas ansamblis „Almus” un Gaigalavas garīgās mūzikas ansamblis „Aisma”. Koncerta izskaņā visi ansambļi vienojās kopīgā dziesmā par godu Aglonas Dievmātei. Koncerta vadītāja Bērzpils pagasta kultūras dzīves organizētāja Anna Kriviša pateicās dziedātājām un klausītājiem par atsaucību. Savukārt prāvests Oļģerts Misjūns aicināja apskatīt nesen iesvētīto draudzes māju.

Degustē un izbrauc ar retro motocikliem

Balvu novada svētku trešā diena tika atzīmēta Lazdulejas pagastā, kur pasākuma apmeklētājiem bija iespēja nodegustēt pagasta zemnieku darinājumus un izbraukt pa pagastu ar retro motocikliem.

Ar savu produkciju klātesošos iepazīstināja modernā un atraktīvā zemniece Silvija Salmane Z/S „Ošsalas”. Jautrā saimniece stāstīja par piena produktu veselīgumu, pieminot arī stāstus iz dzīves, protams, paslavēja arī pārējās saimnieces, kuras bija pulcējušās ar saviem darinājumiem.Nobeigumā Silvija visus klātesošos aicināja biežāk braukt ciemos, ne tikai svētku reizēs, bet arī tad, kad jāpastrādā – drīz sākšoties ražas novākšana.

Pasākuma apmeklētāji varēja nobaudīt Ņinas Smirnovas, Intas Strumpes, Aijas Supes, Ludmilas Loginas un Dainas Loginas gatavotos ēdienus un dzērienus, iegādāties kādu rotaslietu no pērļošanas meistarēm Genovefas Loginas un Jeļenas Makedonskas. Savukārt Viktors Firsovs, kurš nodarbojas ar putnu audzēšanu, bija ieradies plašākai publikai atrādīt savus skaistuļus.

Pēc maltītes neizpalika arī aktivitātes. Edgars Tabūns visiem, kuri izteica vēlēšanos, nodrošināja iespēju izvizināties ar restaurētiem motocikliem. Šai aktivitātei gribētāju netrūka!

Prast dzīvē saskatīt skaisto

Pirms Novada svētku nedēļā briežuciemieši visus aicināja apmeklēt vairākas izstādes gan Tautas namā gan bibliotēkā, gan audēju darbnīcā. „Mirklis, mūžība un laiks mums nepieder. Mēs to varam tikai apbrīnot un izdzīvot’’ – tāds bija Briežuciemā skatāmo izstāžu moto. Notvert mirkli, to apturēt, prast dzīvē saskatīt skaisto un īpašo ir jāprot. Bet vēl vairāk jāprot arī to pasniegt citiem, citus ar šo mirkli iepriecināt. Briežuciemieši to prot.

Briežuciemā bija skatāmas Lidijas Ločmeles gleznas, Lailas Ločmeles radošie darbi, Jevģenija Timirbulatova kokgriezumi, audēju austās segas. Pirms neilga laiciņa pagasta jaunieši organizēja fotogrāfiju konkursu ‘’Briežuciems caur objektīva’’ aci. Šī konkursa labākās fotogrāfijas bija skatāmas arī izstādē. Jaunieši bija ieraudzījuši Briežuciemu interesantā skatījumā, reizēm darbu un ikdienas steigā paskrienam garām interesantām, skaistām un savdabīgām lietām un notikumiem, un vietām. Čaklie fotogrāfi bija – Arnis Timirbulatovs, Sigita Kokoreviča, Evija Kaša, Renāte Ločmele, Dāvids Kļaviņš, Mārtiņš Slišāns, Aiva Ozoliņa, Edgars Jermacāns.

Tā kā šis pagasts nes Briežuciema vārdu, kas nepārprotami saistāms ar briežiem, mežu un medībām apskatāmas bija arī pagasta mednieku medību trofejas. Ādas, ragus, ilkņus citas ar medībām saistītas lietas izstādē piedāvāja apskatīt mednieki Mūrmanis Harijs, Andris Bitainis, Vilmārs Šakins, Juris Circenis, Oļeģrts Pundurs. Šie nav vienīgie pagasta mednieki, bet čaklākie gan.
Bibliotēkā var apskatīt un priecāties par  pagasta lepnuma Valtera Logina sasniegumiem motosportā. Vienpadsmit gadus jaunais Valters ir izcīnījis neskaitāmas medaļas, kausus un diplomus. Sportists ir iekļauts Latvijas izlasē un dosies aizstāvēt Latvijas godu sacensībās Bulgārijā. Izstādes nosaukums ‘’Mēs lepojamies’’ tiešam atbilst patiesībai. Izstādes atklāšanas jautrākai noskaņai dziedāja etnogrāfiskais ansamblis - par radošām un aktīvām rokdarbniecēm, par mūsu zemītes skaistumu un arī jestru dziesmu, kas bija veltīta medniekiem. Izstādes apmeklētājus uzrunāja pagasta pārvades vadītāja Anastasija Gabrāne, kultūras darba organizatore Zita Mežale un Balvu KAC pasākumu organizatore, viena no Novada svētku organizatorēm Inese Buliņa.

Daudzveidība Bērzkalnes pagastā

Bērzkalnes pagasta apciemojums iesākās ar zemnieku saimniecības „Rīts” apskati. Saimniecības īpašnieks laipni izrādīja savas lielās, koptās siltumnīcas, dārzeņu tīrumus un pastāstīja, kā norit ikdienas darbs. Ekskursanti bija pārsteigti par milzu siltumnīcām, kurās vismaz 2,5 metru augstumā aug tomātu un gurķu stādi. Un, lai novāktu ražu, nepieciešamas pat trepes. Zemnieku saimniecības īpašnieks Pēteris Garjānis pastāstīja, ka saimniecību uzsācis iekopt pirms 8 gadiem un darba tajā netrūkst ne dienas, nereti darbošanos iztraucē un ražu sabojā „viesi” no meža, tomēr neskatoties uz garajām darba dienām, Pēterim jau padomā jaunas idejas, kā attīsties.

Pēc vērtīgās ekskursijas Bērzkalnes pagasta estrādē skatītājus jau sagaidīja mazie dziedātāji un dejotāji no Bērzkalnes pirmskolas izglītības iestādes, kuri sniedza dažādus priekšnesumus, iesaistot arī skatītājus, ļaujot atgriezties bērnībā. Par mazo ķiparu uzstāšanos jāpateicas bērnudārza vadītājai Intai Korlašai un skolotājai Melitai Masai. Pēc priekšnesumiem visiem klātesošajiem bija dota iespēja aplūkot bērzkalniešu darinājumus – tamborējumus, rotas, gleznas, medību trofejas, kā arī nobaudīt pašcepto mazi, sieru un īpašo Bērzkalnes upeņu vitamīnu dzērienu. Liels pieprasījums radās pēc jaunā Bērzkalnes saimnieka bišu medus, daudzi izmantoja izdevību un to ne tikai nogaršoja, bet arī iegādājās.


Написать комментарий