Jēkabpilī atklāta Latvijas-Vācijas pašvaldību sadarbības konference

foto dipity.com
foto dipity.com

Šodien, 16.augustā, piedaloties Vācijas Federatīvās Republikas un Latvijas Republikas vēstniekiem, kā arī vairāku Latvijas un Vācijas pašvaldību pārstāvjiem un pieaicinātiem ekspertiem, aizsākās Latvijas-Vācijas pašvaldību sadarbības konference, informē Jēkabpils pašvaldība.

Konferences mērķis ir veicināt sadarbību, domu apmaiņu. Konferenču tēmas tiek zināmā mērā pakārtotas ne tikai dalībnieku interesēm, bet arī Eiropas Sociālā fonda uzstādījumiem.
Leonīds Salcevičs, atklājot konferenci, uzsvēra, ka Jēkabpilī dzīvo ļoti radoši, zinoši un pilsētu mīloši cilvēki, tāpēc novēlēja radošu darbu visa pasākuma garumā. Salcevičs pauda cerību, ka labo pārmaiņu pilsētā darbi veiksies produktīvi un ieguvums no konferences būs neatsverams.

Lielu prieku par to, ka Latvijas-Vācijas sadarbība notiek dažādos līmeņos, īpaši uzsverot tieši pašvaldību līmeni, savā uzrunā pauda Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Vācijas Federatīvajā Republikā Ilgvars Kļava.Savukārt Vācijas Federatīvās Republikas vēstniece Latvijas Republikā Andrea Viktorīna savā uzrunā uzsvaru lika uz sadarbību ar jauniešiem. Vēstniecība vēlas palīdzēt tām skolām, kas ir gatavas sadarboties, lai izveidotu labāku nākotni un veicinātu attīstību, atzina Viktorīna. Par konferenci viņa izteicās: „Mēs visi esam attiecību un kopīgas attīstības vēstnieki.”
Arī Melles pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Andreas Dreier par sadarbības iespējām izteicās daudzsološi. Viņš informēja, ka Latvijā viesojies vairākas reizes, tomēr pēdējās stundās šeit guvis ļoti daudz pozitīva, tāpēc viņš ļoti atbalsta šo valstu un pilsētu partnerību. Visi nākamajā gadā tiek laipni gaidīti uz nākamo konferenci Mellē, Dreier svinīgi uzsvēra savas runas noslēgumā.
Atklāšanu turpināja Valmieras un Giterslo sadarbības koordinators Hans-Joachim, kas pauda lielu prieku par dalību šajā pasākumā, kā arī atzinīgi novērtēja vakar notikušo dievkalpojumu Krustpils Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā. Kā lielisku rādītāju koordinators norādīja arī jauniešu dalību, jo tā ir zīme, ka attīstība tiek tendēta uz nākotni.

Par konferenci pozitīvas atziņas savā uzrunā pauda arī Vācu-latviešu draugu biedrības Smiltene-Villiha pārstāvis Wolfgang Brock, kas novēlēja spēku un neatlaidību turpmākajā darbībā, kā arī izteica gandarījumu par pasākuma labo organizāciju.

Svinīgās uzrunas noslēdza Handewittes pilsētas mērs Dr. Arthur Cristiansen, kurš atgādināja visiem dalībniekiem par agrāk izteikto vēlmi popularizēt vācu valodu Latvijā, atgādinot par šīs darbības nozīmību. Agrāk izvirzītās rezolūcijas jārealizē dzīvē, gan šajā konferencē, gan sabiedrībā vispārīgi ir jārunā par goda darbu, izglītību un sociālajām sfērām, noslēgumā min Handewittes pilsētas mērs.

Uzreiz pēc uzrunām tika atklāti referātu lasījumi.

Dienas turpinājumā plānotas darba grupu diskusijas, kā arī apskates brauciens pa Jēkabpils pilsētu. Savukārt rīt plānota darba grupu rezultātu apkopošana un referātu lasījumi.

Ar Latvijas pašvaldībām sadarbojas ap 30 Vācijas pašvaldību, biedrību un citu veidojumu, bet konferencēs piedalās tikai ap 10 aktīvākās. Šī ir 6. konference, pirmā notika Vācijā, Villihā un viens no šo konferenču uzsācējiem ir Wolfgangs Brock, viņš ir Willihas Vācu-latviešu draudzības biedrības vadītājs.


Написать комментарий