Paulam un vēl ap 100 ‘Krājbankas’ klientu iepriekš kļūdaini izmaksāts vairāk par noteikto

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Komponistam Raimondam Paulam, kā arī vēl vairākiem desmitiem cilvēku AS „Latvijas Krājbanka” („Krājbanka”) krīzēs dienās kļūdaini izmaksāts vairāk par noteikto, portālu „Delfi” informēja „Krājbankas” administratora SIA „KPMG Baltics” preses pārstāvis Oskars Fīrmanis.

„KPMG Baltics" norāda, ka šāda situācija „Krājbankā" pērn novembrī radusies sistēmas kļūdas dēļ, bet no savas prasības naudu atmaksāt atpakaļ Noguldījumu garantiju fondam administrators neatkāpsies. Ja klienti pēc administratora vēstules saņemšanas 14 dienu laikā labprātīgi naudu neatmaksās, tad administrators gatavs to piedzīt caur tiesu.

Lūgumi atmaksāt naudu nosūtīti dažiem desmitiem klientu, kuri no „Krājbankas" izņēmuši par 100 līdz 200 latiem vairāk, nekā noteikts. Daži cilvēki administratra lūgumu izpildījuši un naudu jau atmaksājuši, stāstīja Fīrmanis.

„Krājbankas" administratora preses pārstāvis papildināja, ka situācija ar kļūdainajiem aprēķiniem radusies laika periodā no pērnā gada 23.novembra līdz 26.novembrim, kad „Krājbanka" sagatavoja informāciju par garantēto atlīdzību klientiem, balstoties uz bankas informācijas sistēmā esošo informāciju, kurā nebija ņemta vērā visa informācija par maksājumiem.

Šobrīd bankas administrators, kas ar tiesas lēmumu apstiprināts 2011.gada decembrī, tikai veic tam likumā noteikto un lūdz personas, kurām ir veikta pārmaksa, atmaksāt naudu Noguldījumu garantiju fondā.

Lielākā daļa no dažiem desmitiem klientu, kuriem ir izveidojusies garantētās atlīdzības pārmaksa, ir fiziskas personas, kuras četrās dienās bija ar kartēm izņēmušas naudu no „Krājbankas" bankomātiem vai klientu apkalpošanas centros, taču minētās summas, bankas informācijas sistēma, neieskaitīja aprēķinot garantēto atlīdzību.

Otra klientu grupa, kuriem ir izveidojusies pārmaksa, ir klienti, kuri bija veikuši maksājumus ar norēķinu kartēm, bet par šiem maksājumiem garantijas atlīdzības aprēķināšanas brīdī banka nebija saņēmusi visu informāciju.

„Cilvēcīgi, protams, ir saprotama Paula kunga situācija, taču tāds šobrīd ir likums, kuru administratoram ir stingri jāievēro, pildot bankas maksātnespējas administratora pienākumus," sacīja Fīrmanis.

Jau ziņots, ka Pauls „Krājbankas" krīzē zaudējis visus sava mūža ietaupījumus - gandrīz miljonu eiro (700 000 latu).

Kā iepriekš ziņoja LETA, administratora vēstulē Paulam norādīts, ka banka, izmaksājot 70 000 latu kompensāciju, kas pienākas bankas maksātnespējas gadījumā, pārmaksājusi Paulam 100 latu, kuri 14 dienu laikā komponistam jāatgriež bankai, pretējā gadījumā pret viņu tikšot celta prasība tiesā.

Pauls Latvijas televīzijai sacīja: "No sākuma domāju, ka mani kāds nes cauri. Pēc tā, kad man ir nozagti milzīgi līdzekļi šajā bankā, pateicoties mūsu neizteiksmīgajai valdībai, kāda mums te ir, pēkšņi izrādās, ka es esmu "Krājbankai" simt latu parādā. Vēstulē ir rakstīts - ja es to neatdošu, mani tūlīt tiesās un liks cietumā. Tad interesanti, uz cik gadiem jāliek cietumā tos, kas man nozaga visu".

"Var jau pasmieties, bet ir jau kaut kāda robeža," norādīja komponists.


Написать комментарий