Aprit 21 gads kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 'de facto'

foto Riga24.lv
foto Riga24.lv

Otrdien aprit 21 gads kopš Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" un de facto atjaunoja Latvijas neatkarību.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", tādējādi de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību un iezīmējot valsts atgriešanos demokrātisko Rietumeiropas valstu saimē. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Sagaidot Latvijas neatkarības atjaunošanas divdesmit pirmo gadadienu, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) aicina "ikkatru atkal atsaukt atmiņā mūsu valsts pirmsākumus, laiku, kad savu valsti bijām zaudējuši, un to mīlestību pret Latviju, ko izjutām neatkarības atgūšanas laikā un atgriežoties demokrātisko un brīvo valstu saimē", informēja Saeimas Preses dienests.

"Ar šādām domām un attieksmi mēs spēsim dot savai valstij jaunu izrāvienu, kas nepieciešams drošas un pārtikušas nākotnes veidošanai mums ikvienam," pauž Saeimas priekšsēdētāja.

"21.augusts Latvijai atnesa faktisko valsts neatkarību un atjaunoja to valsti, ko mūsu tēvu tēvi izveidoja 1918.gadā, ko Latvijas tauta turēja ieslēgtu savās sirdīs smago okupācijas gadu laikā un ko plecu pie pleca nosargājām barikādēs," atgādina Āboltiņa.

"Jau šobrīd, pārvarot ekonomisko krīzi, esam atkārtoti apliecinājuši savu spēju vienoties kopīgam mērķim un valsts intereses stādīt augstāk par individuālajām. [..] Taču galvenā panākumu atslēga ir nevis stingra finanšu disciplīna vien vai paļaušanās tikai uz ārvalstu palīdzību, bet gan pārmaiņu veikšana pašu rokām. Ikviens cilvēks ir svarīgs - gan Latvijā, gan ārpus tās dzīvojošais, jo Latvija - tie esam mēs paši. Cik spēcīgi mēs katrs būsim iesakņojušies šajā zemē, lai kur mēs dzīvotu, noteiks mūsu pašu un mūsu valsts nākotni. Valsts izaugsmei no jauna ir nepieciešams atbalsts visā sabiedrībā, lai ļaudis būtu gatavi iet šo ceļu visi kopā," norāda Saeimas priekšsēdētāja.

"Mēs kopīgi veidojam mūsu ikdienu un kopīgiem spēkiem rakstām mūsu valsts vēsturi, kas tiks nodota mūsu bērniem un mazbērniem. Vēlu mums visiem, lai Latvija atkal kļūst par tādu vietu, kurā ļaudis var dzīvot drošībā, stabilitātē un labklājībā.
Svinēsim šo svētku dienu un godināsim mūsu Latviju visi kopā!" aicina Āboltiņa.


Написать комментарий