Eirozonas krahs Vācijai izmaksātu 10% no IKP

foto ir.lv
foto ir.lv

Pilnīgs eirozonas sabrukums samazinātu Vācijas ekonomiku pat par desmit procentiem, bet Grieķijas izstāšanās no Eiropas monetārās savienības rada ievērojamus riskus uzņēmējdarbībai, paziņojis viens no Vācijas valdības ekonomiskajiem padomniekiem jeb tā sauktajiem pieciem viedajiem vīriem Lars Felds.

Viņš uzsvēra, ka eirozonas sabrukuma gadījumā Vācijā bankrotētu daudzi mazie un vidējie uzņēmumi, kas jūtami ietekmētu valsts ekonomiku. Ekonomikas kritums varētu būt robežās no septiņiem līdz desmit procentiem no Vācijas iekšzemes kopprodukta, atsaucoties uz L. Felda teikti, vēsta Reuters.

Savukārt Grieķijas izstāšanās no eirozonas arī nebūtu bez ievērojamiem riskiem, sacījis L. Felds. Viņš norādīja, ka, lai gan Grieķijas «infekcijas» izplatības risks banku sistēmā ir samazinājies, joprojām ir liela iespēja, ka Atēnu aiziešana no eirozonas liktu investoriem uzskatīt, ka citām valstīm varētu nākties rīkoties līdzīgi.

Vācijas «viedais vīrs» arī pastāstīja, ka eksistē vairākas iespējas, kādā veidā pārvarēt ekonomisko krīzi. Tomēr daudzas no tām «nav īpaši jaukas». L. Felds arī prognozēja, ka Vācijas ekonomika šogad piedzīvos izaugsmi apmēram 0,8 līdz 0,9 procentu apmērā, bet gada trešajā un ceturtajā ceturksnī ekonomika stagnēs.

Db.lv jau vēstīja, ka pasaules ekonomikas lielākais drauds ir eirozonas valstis pārņēmusī parādu krīze, iepriekš secinājusi starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s. Savukārt otrs lielākais apdraudējums saistīts ar jaunattīstības valstu «cietās piezemēšanās» iespējamību.
Moody’s norāda, ka G20 valstis, visticamāk, sagaida pieticīga atveseļošanās un to ekonomikas kopumā šogad augs par 2,8%, bet nākamgad – par 3,4% (salīdzinot ar 3,2% 2011. un 4,6% 2010. gadā). Savukārt eirozona šogad, visticamāk, «dzīvos» ar vidēju recesju.

Joprojām saspringta situācija valda saistībā ar Grieķiju, kura vēlas panākt taupības programmas pagarinājumu. Tomēr eirozonas valstis šādu pavērsienu neatbalsta. Paredzēts, ka eirozonas valstis par Grieķijas likteni lems pēc tam, kad saņems starptautisko aizdevēju atzinumu par situāciju šīs valsts finansēs.


Темы: , , , ,
Написать комментарий