Kongo Demokrātiskajā Republikā atklātie primāti vietējiem iedzīvotājiem bijuši zināmi kā "lesula". Suga no saviem tuvākajiem radiniekiem ir norobežota ar Kongo un Lomami upēm. Atklājums norāda uz nepieciešamību aizsargāt Kongo baseina daudzveidīgo dabu, norāda dabas aizsardzības aktīvisti.

Pirmo reizi zinātnieki šo pērtiķi ieraudzīja iesprostotu krātiņā, kur to turēja kāds Opalas pilsētiņas pamatskolas direktors, kurš paskaidrojis, ka vietējie mednieki to sauc par lesulu. Zinātnieki dzīvnieku paņēmuši un sākuši novērot.

Turpinot interesēties par noslēpumaino dzīvnieku, pētnieki tuvākajā apkārtnē atrada vēl vairākus sagūstītus īpatņus, bet pēc sešiem mēnešiem tiem izdevās novērot iespējamos sugas pārstāvjus arī savvaļā, atpazīstot tos pēc garajām, melnajām kājām.

Pēc ģenētiskās analīzes noskaidrots, ka sugas genoms pieder Vecās pasaules pērtiķiem un nosauca to par "Cercopithecus lomamiensis" tuvumā esošās Lomami upes dēļ.

Lesula apdzīvo aptuveni 6500 kvadrātjūdžu (aptuveni 16800 kvadrātkilometru) lielu teritoriju, lēš pētnieki, izsakot bažas, ka relatīvi mazās apdzīvotības areāla dēļ suga varētu būt viegli apdraudama. Pētnieki norāda, ka suga dažu gadu laikā var kļūt nopietni apdraudēta, tāpēc ir steidzami jādomā par tās aizsardzību.

Iepriekš maz pētītie meži varētu slēpt sevī vēl citas nezināmas sugas, uzskata zinātnieki. Reģions drīzumā tikšot pasludināts par aizsargājumu teritoriju – Lomami Nacionālo Parku, BBC pastāstīja projekta vadītājs doktors Džons Harts.