Latgales zoodārzā norisināsies izzūdošo sugu aizsardzībai veltītais seminārs-konference

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vairākās Eiropas Savienības valstīs aptuveni 20 gadus veiksmīgi darbojas dabas aizsardzības programma „LIFE”, kas piešķir lielus naudas līdzekļus apkārtējās vides aizsardzības popularizēšanas projektu finansēšanai.

Šis programmas ietvaros Daugavpils jau otro gadu realizē projektu, kura mērķis ir aizsargāt amfībiju un reptiļu retās sugas - purva bruņurupučus, sarkanvēdera krupjus un gludās čūskas.
Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš Gorod.lv pastāstīja, ka 8. un 9.oktobrī Daugavpilī notiks izzūdošo un reto sugu aizsardzībai veltītais zinātniskais seminārs-konference. Pasākumā piedalīsies zinātnieki no Lietuvas, Holandes, Baltkrievijas, Latvijas. Minētās nozares speciālistu nav daudz, taču pasākuma ietvaros Daugavpilī ieradīsies projekta „LIFE” galvenais eksperts un pazīstamais biologs Lars Brigs no Dānijas un Baltkrievijas Zinātņu nacionālās akadēmijas Bioresursu centra Rezervātu sektora vadītājs Ruslans Novickis.

„Mūsdienās dzīvnieku pasaulei ir gūti izdzīvot. Daugavpils novads ir Eiropas Savienības ziemeļu robeža, un aukstumizturīgas sugas vardes izvēlas mūsu teritorijas, nekur citur Latvijā tās nedzīvo. Bombina ir ierakstīta Sarkanajā grāmatā un Eiropas reto aizsargājamo dzīvnieku sarakstā.

Latvijas purvu bruņurupucis oficiāli ir atzīts par izmirušu sugu, tās pilnīgai atjaunošanai būtu nepieciešams daudz laika – no 50 līdz 100 gadiem. Tāpēc mūsu projekta noslēgumu es diez vai piedzīvošu.

Starp citu, Daugavpils ir purvu bruņurupuču aizsardzības un saglabāšanas līderis – šobrīd pie mums dzīvo 30 mazie bruņurupuči un vēl pieci piedzims tuvākajās dienās.

1985.gadā mūsu teritorijā tika atrasts pirmais eksemplārs, bet pirms dažām dienām ziemas guļā devās 18 pieauguši bruņurupuči. Tika iztīrīts baseins, un tajā tika palaisti bruņurupuči, kuri visu ziemu neko neēdīs, bet gulēs. Turklāt nedrīkst pieļaut, ka aizsalst ūdens augšējā kārta, tāpēc baseins tika pārbaudīts katru dienu”, - pastāstīja Mihails Pupiņš.

Latgales zoodārza direktors cer, ka minētā konference kļūs par labu tradīciju un apliecinās, ka mūsu pilsēta diezgan veiksmīgi darbojas izzūdošo sugu aizsardzības jomā. 


Написать комментарий