Krievija satraukta par narkotiku kontrabandas pieaugumu pēc NATO spēku izvešanas no Afganistānas

foto nra.lv
foto nra.lv

Krievijas Narkotiku aprites kontroles federālā dienesta vadītājs Viktors Ivanovs piektdien izteica bažas, ka pēc 2014.gadā gaidāmās NATO spēku izvešanas no Afganistānas narkotiku kontrabandas apmērs no šīs valsts varētu pieaugt.

"Mūsu aprēķini liecina, ka no Afganistānas ievestie opiāti veido 30% no visām Krievijā pieejamajām narkotikām," tiekoties ar saviem Pakistānas, Afganistānas un Tadžikistānas kolēģiem, sacīja Ivanovs. "Militārā operācija [Afganistānā] ilgst jau 11 gadus. Kurš par to uzņemas atbildību?"

Narkotiku kontrabanda no Afganistānas jau ilgstoši bijis strīdus ābols Krievijas un ASV attiecībās.

Maskava vairākkārt apgalvojusi, ka NATO Starptautiskie Drošības atbalsta spēki (ISAF) nedara pietiekami, lai Afganistānā izskaustu narkotiku ražošanu un tirdzniecību.

Pēc Ivanova teiktā, 2014.gadā, kad ISAF mandāts Afganistānā beigsies, melnajā tirgū nonāks "gigantiski" narkotiku krājumi, kas šobrīd paslēpti Afganistānas nomaļajos kalnos.

Šo noslēpto narkotiku daudzums "ekvivalents 15 000 līdz 20 000 tonnu opija", atklāja Ivanovs. "Tie ir gigantiski opija krājumi, kas ļaus turpināt narkotiku kontrabandu vēl desmit gadus pat tad, ja opija ražošana tiks apturēta."

Krievijā ir aptuveni pieci miljoni narkotiku lietotāju.


Написать комментарий