Konferencē pētīs Latvijas iespējas kļūt par reģiona biznesa centru

foto br.fgov.be
foto br.fgov.be

Konferencē "Kāpēc Latvija?", kas otrdien norisināsies viesnīcā „Maritim Park Hotel Riga”, pulcēsies uzņēmēji, kā arī valsts un pašvaldību eksperti, lai pētītu Latvijas iespējas kļūt par reģionālu biznesa centru, informēja konferences rīkotāji.

Par perspektīvā plānoto valsts atbalstu investīciju piesaistē pasākumā informēs Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Savukārt Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors Ģirts Greiškalns Latviju apskatīs kā lielu investīciju galamērķi un analizēs faktorus, kas veicina un kas kavē investīciju pieplūdumu Latvijā.

"Valsts un privātā sektora ekspertiem ir svarīgi apzināt Latvijas potenciālu, lai uzlabotu Latvijas konkurētspēju, gan globālajā, gan reģionālajā arēnā, jo mērķis attīstīt Latviju par reģiona biznesa centru nemaz nav tik tāls un nereāls", uzskata „SEB bankas" Lielo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Kārlis Danēvičs.  "Ja ieskatāmies kartē, mēs redzam, ka uz Austrumiem un Dienvidaustrumiem no Latvijas ir salīdzinoši brīva telpa."

Viņaprāt, izvērtējot pēdējo gadu pieredzi, Latvijas konkurētspēja, piedāvājot finanšu centra darbībai tik nepieciešamo drošību, uzticamību un biznesa darījumu saprotamību, iespējams, ir galvu tiesu pārāka par citām valstīm.

Viena no galvenajām Latvijas konkurētspējas priekšrocībām ir vēsturiski uzkrātā kultūras, valodas un mentalitātes pieredze. 

Līdz ar izmaiņām Latvijas likumdošanā attiecībā uz holdingkompāniju režīmu, kas stājas spēkā ar nākamo gadu, Latvija sper pirmo būtisko soli, padarot uzņēmējdarbības vidi draudzīgāku holdingkompānijām.

"Tas mums nozīmē iespēju nonākt globāli atzīto attīstīto holdingvalstu sarakstā līdzās, piemēram, tādām valstīm kā Luksemburga un Kipra," atzīmē „PricewaterhouseCooper" (PwC) partnere zvērināta revidente Zlata Elksniņa Zaščirinska. "Šis solis ne tikai ievērojami veicinās ārvalstu investīciju piesaisti, bet arī nozīmēs būtisku ieguvumu vispārējai tautsaimniecības attīstībai. Mīts ir visnotaļ izplatītais priekšstats par to, ka holdingkompānijas neveido pienesumu valsts budžetā, jo holdingvalstu pieredze skaidri demonstrē, ka apkalpojošās nozares, kas attīstās ap holdingkompānijām, gluži pretēji - nodokļu veidā tas nodrošina ievērojamus ienākumus valsts budžetā, tādējādi rādot pavisam tiešu pozitīvu ietekmi uz tautsaimniecības attīstību", atzīst PwC pārstāve.

Pēc Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora Andra Ozola domām galvenais izaugsmi un investīciju ieplūšanu veicinošais faktors Latvijā būtu darbaspēka pieejamība ar valodu, tostarp skandināvu, un IT zināšanām, kā arī citām darba tirgū pieprasītām kompetencēm.


Написать комментарий