Itālijā par zemestrīces neparedzēšanu notiesāti seši zinātnieki

foto martinluff via Flickr/CC BY 2.0
foto martinluff via Flickr/CC BY 2.0

Itālijas tiesa piespriedusi sešu gadu cietumsodu sešiem zinātniekiem un vienai amatpersonai par nepietiekamu 2009.gada L’Akvilas zemestrīces risku novērtēšanu, tādējādi nāvei pakļaujot 309 cilvēkus.

Minētās personas pārstāvējušas Itālijas Civilās aizsardzības aģentūru un līdz šim vērtētas kā pasaulē starptautiski atzīti seismologi, ziņo portāls BNN.lv.

Visi septiņi notiesātie atzīti par vainīgiem slepkavībā, tāpat viņiem uz mūžu aizliegts ieņemt amatus valsts pārvaldē. Pēc aizstāvības sacītā, tiesas spriedums tiks pārsūdzēts.

Prokurors paziņojis, ka eksperti snieguši nepilnīgu un kļūdainu informāciju, nākot klajā ar paziņojumu, ka nekādas briesmas nedraudot. Tā dēļ daudzi cilvēki pēc pirmā zemestrīces grūdiena nepameta savus mājokļus.

Tikmēr aizstāvības advokāti uzsvēruši, ka viņu klienti pie 6,3 balles spēcīgās zemestrīces nav vainojami, tā kā zinātniskā pasaulē sniegt precīzus pareģojumus ir gandrīz neiespējami.

Jāatzīmē, ka šī lieta izpelnījusies plašu uzmanību starptautiskajās zinātnieku aprindās, kas brīdina, ka apsūdzēto sodīšana var atturēt ekspertus no pareģojumu izteikšanas. Līdz ar to apstāšoties pētījumu veikšana gan medicīnā, gan fizikā un citās nozarēs.

Zināms, ka vairāk nekā 5 000 zinātnieku ar atklātu vēstuli vērsušies pie Itālijas prezidenta Džordžo Napolitano, nosodot zinātnieku tiesāšanu par nespēju prognozēt zemestrīci.


Написать комментарий