Aktīvisti: Nigērijā zagtā nafta nonāk Balkānos un Singapūrā

foto universalfuels.co.uk
foto universalfuels.co.uk

Ar naftu bagātajā Āfrikas valstī Nigērijā ik dienu tiek nozagti 180 000 barelu ”melnā zelta”. Nelegālās naftas galvenie pircēji ir noziedzīgie grupējumi Balkānos un Singapūrā, par aktīvistu ziņoto vēsta raidsabiedrība BBC.

Nigērija ir viena no lielākajām naftas ieguves valstīm pasaulē, bet lielākā daļa valsts iedzīvotāju dzīvo nabadzībā. 90% valstī nozagtās naftas tiek nelegāli eksportēti, uzskata nigēriešu politiķis Patriks Dele Kole, kurš rīko akciju naftas zādzību pārtraukšanai – ”Apturi zādzību” (”Stop The Teft”).

Akcijas organizētāji vēlas nelegālo naftas plūsmu apturēt, izsekojot kuģus ar satelītu un atklājot naudas plūsmas shēmas.

Nigērijas naftas ieguves nozare ir ļoti korumpēta, norāda BBC Nigērijas korespondents Vils Ross. Korupcijā ir iesaistīti politiķi, kuri daļu nelegālo ienākumu izmanto priekšvēlēšanu kampaņās un balsu pirkšanai.

Armija, kurai ir uzdevums apturēt zādzības, netiek galā ar uzdevumu, jo karavīri regulāri ņem kukuļus naudā un degvielā, lai ”pievērtu acis” uz nelikumībām, norāda BBC.

No nelegāli iegūtās naftas aptuveni 10% uz vietas pārstrādā Nigēras deltas noziedzīgās bandas. Atlikušie 90% nonāk Ukrainā, Serbijā, Bulgārijā un Singapūrā ar šo valstu noziedzīgo grupējumu starpniecību.

Ik dienu nozagtie 180 000 bareli naftas Nigērijai gada laikā nodara sešu miljardu dolāru (3,2 miljardi latu) lielus zaudējumus, norāda BBC.


Написать комментарий