Labklājības ministrija skeptiska par pabalstu griestiem

foto apollo.lv
foto apollo.lv

Pabalstu griestu jeb maksimālā pabalsta apmēra noteikšana būs pretrunā sociālās apdrošināšanas pamatprincipam, Neatkarīgajai norāda Labklājības ministrijā (LM). Aktualizējies jautājums, kāpēc sociālās apdrošināšanas pabalstiem, piemēram, vecāku pabalstam jeb tā saucamajai māmiņalgai vai bezdarbnieka pabalstam nav noteikti griesti.

Pašlaik šo pabalstu izmaksa ir ierobežota, taču nav noteikta maksimālā summa, cik lielu pabalstu var saņemt, tāpēc ar visu ierobežojumu pie lielas algas, ja no tās nomaksāti nodokļi, pabalsts var sasniegt vairākus tūkstošus latu.

Lai novērstu situācijas, kad «atsevišķi cilvēki saņem neadekvāti augstus, mākslīgi izveidotus vecāku pabalstus jeb māmiņalgas un citus pabalstus», varētu noteikt maksimālo pabalsta summu, par kuru lielāku nav iespējams saņemt, lai gan šāds solis varētu nebūt populārs, šādu viedokli Latvijas Televīzijā paudis premjers Valdis Dombrovskis. 2009. gada vasarā tika noteikti vecāku, slimības un bezdarbnieku pabalstu ierobežojumi – mēnesī var saņemt 350 latus lielu pabalstu plus 50 procentus no atlikušās summas (no nākamā gada tie būs 700 lati), taču pabalsta apmēra griesti nekad nav bijuši noteikti. Kaimiņvalstīs tādi ir noteikti vecāku pabalstam – Igaunijā 1500 lati, Lietuvā 1960 lati. Atšķirībā no Latvijas kaimiņos ir arī lielāki minimālie vecāku pabalsta apmēri – Lietuvā 100 latu, bet Igaunijā – 195 lati.

Valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas princips ir aizvietot cilvēka reālos ienākumus dažādu risku gadījumos, norāda LM speciālisti. Lai nepārkāptu saprātīguma principu jeb ierobežotu sociālās apdrošināšanas pabalstu saņemšanu nepamatoti augstos apmēros, Latvijas sociālās apdrošināšanas sistēmā no 2014. gada paredzēts atjaunot sociālās apdrošināšanas iemaksu griestus. «Savukārt, runājot par pabalstu griestu jeb konstantas summas noteikšanu, Labklājības ministrija uzskata, ka tas ir pretrunā sociālās apdrošināšanas pamatprincipam,» skaidro LM speciāliste Marika Kupče. Ja pabalstiem tiktu noteikti maksimālie apmēri, iespējams, palielinātos to cilvēku skaits, kuri sociālās iemaksas neveiktu no visas algas.

Sociālo iemaksu griesti Latvijā ir atcelti kopš 2009. gada. Arī šos iemaksu griestus var izmantot kā lielo pabalstu ierobežojošu mehānismu, proti, cilvēki neveic sociālās iemaksas no visa atalgojuma, līdz ar to arī pabalstu apmēri tiek izmaksāti ierobežotā apmērā. Tiesa, pēc LM aprēķiniem, sociālo iemaksu griestu noteikšana par vismaz 28 miljoniem latu samazinātu ieņēmumus sociālajā budžetā.

***

Lielākie vecāku pabalsti
• 2012. gada augustā vecāku pabalstu virs 1000 latiem saņem 76 cilvēki jeb 0,7% procenti no visiem vecāku pabalstu saņēmējiem, no tiem virs 1500 latiem pabalsts ir 18 cilvēkiem

• Tendences – ja salīdzina ar 2011. gada februāri, kad pabalstu virs 1726 latiem saņēma 106 cilvēki, tagad tādi ir tikai 10 cilvēki – astoņas sievietes un divi vīrieši

• Lielākais vecāku pabalsts bijis 11 000 latu mēnesī – pabalsts maksāts par mazuli, kas dzimis 2010. gada rudenī, un uz to neattiecās pabalsta ierobežojumi


Написать комментарий