Zinātnieki: sirds var saražot elektrību stimulatora darbināšanai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ierīce, kas sirdspukstus pārvērš elektrībā, var nodrošināt ar nepieciešamo enerģijas daudzumu sirds stimulatoru, uzskata ASV zinātnieki. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Aprēķini liecina, ka sirds var saražot desmit reizes vairāk elektroenerģijas, nekā nepieciešamas stimulatora darbināšanai. Mičiganas Universitātes pētnieki meklē veidus, kā sirdspukstu enerģiju pārvērst elektrībā, izmantojot pjezoelektriskus materiālus, kuri ģenerē elektrību, kad tiek mainīta to forma. Šāda tehnoloģija, lai pārvērstu vibrācijas elektriskos signālos, ir izmantota dažos mikrofonos.


Ierīces izmēģinājumos, simulējot sirdspukstus, zinātniekiem izdevies iegūt pietiekamu enerģijas daudzumu stimulatora darbināšanai. Tagad pētnieki ierīci grib izmēģināt ar īstu sirdi, lai to varētu izmantot komerciālu sirds stimulatoru ražošanā.

Jaunā iekārta novērstu atkārtotu operāciju nepieciešamību stimulatora bateriju nomaiņai, kas ir nepieciešama aptuveni ik pēc septiņiem gadiem, Amerikas Sirds asociācijas sanāksmes laikā norādīja doktors Amins Karami.

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai pēdējos gados sirds stimulatoru baterijas ir jāmaina arvien retāk, bet, ja zinātniekiem izdosies attīstīt šo tehnoloģiju, kuras stabilitāti pierādīs klīniskie pētījumi, tas vēl vairāk mazinās nepieciešamību pēc atkārtotas operācijas, uzskata Britu Sirds fonda direktors Peters Veisbergs, vēsta BBC.


Темы: , , ,
Написать комментарий