Tiesa: Valstij un pašvaldībām ir jāzina un jāatbild par to uzņēmumos notiekošo

publicitātes foto
publicitātes foto

Turpmāk valsts iestādēm un pašvaldībām būs jāsniedz informācija par to, kas notiek uzņēmumos, kuros ir valsts vai pašvaldības kapitāla daļas. Ar Komerclikumu aizbildināties vairs nevarēs.

Turpmāk valsts iestādēm un pašvaldībām būs jāsniedz informācija par to, kas notiek uzņēmumos, kuros ir valsts vai pašvaldības kapitāla daļas. Ar Komerclikumu aizbildināties vairs nevarēs.

Šā gada novembrī Administratīvās rajona tiesa atzina par prettiesisku Satiksmes ministrijas (SM) rīcību, 2010. gadā nesniedzot informāciju biedrībai „Tautas balss” par „airBaltic” zīmola un ar to saistīto preču zīmju pārdošanu. Tagad ministrijai ar tiesas spriedumu biedrības pieprasītās ziņas jāsniedz 15 dienu laikā.

Iepriekš ministrija atteicās informāciju sniegt, aizbildinoties, ka atbilstoši Komerclikumam tās kompetencē nav AS „Air Baltic Corporation” („airBaltic”) saimnieciskās darbības risināšana un atbilstoši SM likuma interpretācijai viņu rīcībā ziņām par darījumu nemaz nav jābūt. Šo iestādes rīcību biedrība pārsūdzēja Augstākās tiesas Senātā un atkārtoti arī Administratīvajā rajona tiesā.

Biedrības „Tautas balss” aktīvas rīcības dēļ Latvijā ir radīts tiesu prakses precedents, uz pamatojoties uz to ikviens valsts iedzīvotājs savas likumā noteiktās tiesības saņemt informāciju no valsts un pašvaldību iestādēm, varēs īsinot daudz ātrāk un efektīvāk. Tas ir būtisks solis caurskatāmas un atklātas valsts pārvaldības stiprināšanā.

Savā 2010. gada 25. augusta iesniegumā SM biedrība „Tautas balss” lūdz tai sniegt informāciju saistībā ar „airBaltic” zīmola un vēl piecu saistīto preču zīmju pārdošanas darījumu, tai skaitā arī detaļas par kopējo darījuma summu, maksu par turpmāko preču zīmju izmatošanu, papildu izmaksas saistībā ar darījumu, tiesisko regulējumu, kas nosaka uzņēmuma, kurā ir valsts kapitāla daļas, būtisku vērtību pārdošanu u.tml. Kopumā iesniegumā bija deviņi jautājumi.

„Šis lēmums atzīst gan mūsu tiesības saņemt informāciju, demokrātiskās vērtības, kas ir noteiktas Satversmē. Domāju, ka atbildes uz šiem jautājumiem jau 2010. gadā vēlējās uzzināt krietna sabiedrības daļa. Galu galā līdzekļi, kas tiek investēti uzņēmumos, kuros ir valsts kapitāla daļas, ir mūsu, nodokļu maksātāju, nauda. Tieši tāpēc mūs neapmierināja ministrijas atbilde, ka tai nekas nav jāzina par AS „Air Baltic Corporation” operatīvo darbību, kā arī pirmās Administratīvās rajona tiesas lēmums par labu ministrijai; tieši tāpēc pārsūdzējām Senātā gan tiesas, gan ministrijas rīcību. Kā redzams, pēc pozitīva Senāta lēmuma arī Administratīvā rajona tiesa ir lēmusi mums par labu,” uzsver Mārtiņš Visockis, biedrības „Tautas balss” valdes priekšsēdētājs.

Tiesa lēma par labu biedrībai „Tautas balss”, pamatojoties uz Satversmes 100. un 104.pantu, Informācijas atklātības likumu un Iesniegumu likumu, kā arī uz Augstākās tiesas Senāta lēmumu šajā lietā.

Tāpat gan Administratīvā tiesa, gan Senāts atzina, ka komercdarbība ir viena no formām, kurā valsts var darboties un tā joprojām paliek sabiedrības interešu lokā. Tādēļ nav pamata nošķirt sabiedrības interesi par valsts darbību valsts pārvaldes uzdevumu veikšanā no sabiedrības intereses par valsts par valsts darbību privāto tiesību jomā.

Ministrija nezina un tai arī nav pienākums zināt?

Vēl pēdējā Administratīvās rajona atklātajā tiesas sēdē šā gada novembrī SM skaidroja, ka tās rīcībā joprojām nav kā arī tās pienākums neesot turēt vai radīt virkni informācijas, kas saistīta ar zīmola un preču zīmju pārdošanas darījumu. Turklāt norādot, ka AS „Air Baltic Corporation” SM šādas ziņas nesniedzot, jo tas esot komercnoslēpums.

„Situācija, kurā ministrijai, valsts kapitāla daļu pārvaldītajai, nav informācijas par to, kas tajā notiek, un vēl pats uzņēmums atsakās to sniegt, ir absurda un pat nelikumīga. Likums „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” paredz, ka kapitāla daļu turētāja pārstāvim ir jāzina par katru nozīmīgu kapitālsabiedrības jautājumu. Nemaz nerunājot par to, ka kompānijas padomē ir ministrijas pārstāvji, kuriem arī tiesības kontrolēt sabiedrības finanšu datus! Gluži dabiski rodas jautājums, kā valsts var pārvaldīt uzņēmumus atbilstoši Kā valsts var pārvaldīt uzņēmumus kā rūpīgs saimnieks, ja tā nezina, kas tajos notiek?” komentē M.Visockis.

Ņemot vērā tiesas sēdē SM pausto nostāju, ka ministrijai nemaz nav jāzina par kapitālsabiedrību, kuras ir tās uzraudzībā, saimnieciskās dabas jautājumiem, tas rada lielu risku, ka līdzīgas situācijas var atkārtoties arī nākotnē. Tāpat papildu riskus rada tas, ka joprojām nav skaidrs normatīvais regulējums, kas nosaka kā būtu jārīkojas, pārdodot uzņēmuma, kurā valstij pieder akciju kontrolpakete, zīmolu, preču zīmes vai citas būtiskas vērtības.

Pašlaik AS „Air Baltic Corporation”, kas dibināta 1995. gadā, 99.8% akciju pieder Latvijas valstij. Atgādināsim, ka 2010.gadā valsts lēma par 15,8 miljonu latu iepludināšanu „airBaltic”, bet 2011. gadā pamatkapitālā tika ieguldīti 57.6 miljoni latu. Turklāt šā gada augustā aviācijas eksperts Tālis Linkaits portālam Nozare.lv lēsa, ka valstij aviosabiedrības pārņemšana savā īpašumā maksās vēl 100 miljonus latu.

„Protams, pēc diviem gadiem, kamēr mūsu prasība par informācijas sniegšanu tika skatīta visdažādākajās instancēs, daļa informācijas ir kļuvusi pieejama publiski. Tādēļ lielākā uzvara ir tā, ka ir radīts šāds tiesu prakses precedents un turpmāk šādu jautājumu risināšanai nevajadzētu ieilgt. Tas būtiski uzlabos valsts pārvaldes caurskatāmību un, cerams, veicinās Latvijas iedzīvotāju aktīvāku iesaistīšanos valsts pārvaldes procesos, lai tai nebūtu jātērē desmitiem un simtiem miljonu latu nodokļu maksātāju naudas valsts un pašvaldību nesaimnieciskās rīcības dēļ. Tāpat šis vēlreiz ir pierādījums, cik svarīgi ikvienam zināt savas tiesības un likumus, jo ar leģitīmiem līdzekļiem var panākt ļoti daudz,” uzskata M.Visockis.

2012.gada 28.novembra Administratīvās rajona tiesas lēmums lietā Nr.A420418311 paredz, ka Satiksmes ministrijai 15 dienu laikā no sprieduma stāšanās spēkā ir jāizsniedz biedrības „Tautas balss” pieprasītā informācija, kā arī uz noteiktiem jautājumiem sniegt atbildi pēc būtības.


Написать комментарий