T.Bikovskis: Eiro ieviešana noņems daļu nastas no valsts ekonomikas

foto  euromag.ru
foto euromag.ru

Viens no aktuālākajiem ekonomikas jautājumiem šobrīd Latvijā ir eiro ieviešanas jautājums. Par to runā visi – valsts prezidents, speciālisti, uzņēmēji, nodokļu maksātāji, bezdarbnieki... Ko par to domā vietējie ekonomikas eksperti? Ar šo jautājumu griezāmies pie Teodora Bikovska.

„Pēc manām domām, Latvijas ekonomikas pašreizējais uzdevums ir eiro ieviešana par katru cenu. Tomēr strīdēties par eiro ieviešanas nepieciešamību vajadzēja pašā sākumā, kamēr ieviešanas stratēģija tika izstrādāta. Mēs ilgu laiku strādājam pie eiro ieviešanas, ievērojot Austrijas kritērijus, kuri, iespējams, mums nav izdevīgākais variants, jo minētās stratēģijas rezultātā esam saskārušies ir lieliem zaudējumiem. Un, ja šobrīd kāds izlems atteikties no eiro ieviešanas, kādu vajadzēs sodīt: jebkurā gadījumā jāsoda vai nu tas, kurš atļausies atteikties no eiro ieviešanas, vai tas, kurš nevar efektīvi izplatīt šīs valūtas ieviešanas ideju.

To varētu salīdzināt ar tālu braucienu – cilvēks plāno aizbraukt, paņēmis atvaļinājumu, iegādājies lidmašīnas biļeti, kaut ko upurējis šī brauciena dēļ, attiecies no izdevīgā piedāvājuma, un pēdējā brīdī pārdomājis doties prom. Principā, pašlaik mēs esam ceļā, ļoti tuvu eiro ieviešanai, mums tas jāpārdzīvo, lai iegūtu jaunu finanšu instrumentu. Eiro ieviešana noņems daļu nastas no valsts ekonomikas”.

Uz jautājumu, kādā veidā eiro ieviešana varētu ietekmēt Daugavpili, Bikovska kungs atbildēja: „Ja eiro tiktu ieviests tikai Daugavpilī, nevis visā Latvijā, vai otrādi, ietekme būtu acīmredzama. Eiro ieviešana var atslogot Latvijas ekonomikas finanšu daļu. Vēsturiski lata kurss izveidojies pārmērīgi augsts, attiecīgi tas jāuztur esošajā līmenī, ar ko valsts arī nodarbojas. Attiecīgi liela ieņēmumu daļa aiziet lata augsta kursa nodrošināšanai. Ja eiro tiks ieviests, mums radīsies jauni pienākumi un zudīs nepieciešamība fiksēt lata kursu. Tas ir labi, jo līdzekļus, kuri agrāk palīdzēja nodrošināt lata kursu, varēs izmantot kādā citā jomā. Tomēr, ieviešot eiro, mums vajadzēs ievērot Eiropas banku kritērijus, pat ja mums tas nebūs izdevīgi.

Vispār šāda veida jautājumi ir valsts ekonomiskās neatkarības jautājumi. Ja mēs iestājamies eirozonā un ieviešam eiro, tad mēs uzklausām tos, kuri mums liek to darīt”.


Написать комментарий