Nākamgad palielinās bērnu kopšanas pabalstus un samazinās IIN likmi

foto maminuklubs.lv
foto maminuklubs.lv

No nākamā gada 1. janvāra tiks palielināts bērnu kopšanas un vecāku pabasts, tiks divkāršotas tā saukās māmiņu algas un samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme.

No nākamā gada 1. janvāra, saskaņā ar grozījumiem likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, par 1% tiek samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme un tā būs 24% apmērā līdzšinējo 25% vietā. No nākamā gada likumā Par nodokļiem un nodevām stāsies spēkā arī izmaiņas attiecībā uz skaidras naudas lietošanas ierobežojumiem – no trīs tūkstošiem latu uz 1000 latiem tiks samazināts slieksnis, no kura ir nepieciešams deklarēt skaidrā naudā veiktos darījumus. Savukārt no desmit tūkstošiem latu uz pieciem tūkstošiem latu samazināts slieksnis, no kura nedrīkst veikt darījumus skaidrā naudā.

No nākamā gada 1. janvāra par 120 latiem (bruto) tiks palielināta amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalga, vienlaikus atceļot uzturdevas kompensācijas – 50 latu mēnesī – izmaksu. Tas nozīmē, ka policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem mēnešalga no 2013. gada palielināsies neto par 30 latiem.

Nākamgad palielinās arī vairākus sociālos pabalstus, kā arī ieviesīs citus demogrāfisko situāciju uzlabojošus pasakumus. Nestrādājošiem vecākiem dubultosies bērna kopšanas pabalsts no līdzšinējiem 50 latiem līdz 100 latiem par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam. Gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem no 30 līdz 100 latiem palielināsies bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu no viena līdz 1,5 gadu vecumam. Par bērna kopšanu no 1,5 līdz divu gadu vecumam pabalsts paliks 30 Ls apmērā.

No 63 līdz 100 latiem mēnesī palielināsies minimālais vecāku pabalsts. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos .Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība. Tāpat tiks divkāršoti mternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griesti. Pabalstu maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02 latus.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums no nākamā gada 1. janvāra būs deviņi mēneši, neatkarīgi no cilvēka apdrošināšanas stāža. Pašlaik cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu no viena līdz deviņiem gadiem (ieskaitot) bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods ir četri mēneši; no 10 līdz 19 gadiem (ieskaitot) – seši mēneši; no 20 gadiem - deviņi mēneši.

Garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis personai turpmāk būs 35 lati mēnesī. Pašvaldības domei būs tiesības dažādām iedzīvotāju grupām (piemēram, bērniem, vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem) noteikt augstāku GMI līmeni. Laikā no 2009.gada 1.oktobra līdz 2012.gada 31.decembrim GMI līmenis pilngadīgiem cilvēkiem bija 40 lati mēnesī, bērniem – 45 lati mēnesī.
Šīs un citas pārmaiņas paredzētas tiesību aktos, kas stājas spēkā 2013. gada 1. janvārī. Valsts kanceleja  sadarbībā ar nozaru ministrijām apkopojusi svarīgākos tiesību aktus vai to grozījumus, kas stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī un ievieš būtiskas izmaiņas.


Написать комментарий