Lietuvas puzuri un adītās aproces atgādinās daugavpiliešiem par pavasari un sauli

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Puzuri ir vieni no senākajiem Ziemas saulgriežu rotājumiem, kuri greznoja latviešu sētas. Puzurus gatavoja no salmiem, un tie ne tikai radīja īpašu noskaņojumu, bet pildīja arī simbolisku funkciju, sargājot mājas no slimībām, sliktām domām un sliktiem cilvēkiem.

Lietuvieši šos dekoratīvos elementus sauc par „sodasu”, latvieši – par puzuriem, somi un igauņi – pat „himeli”. Rotājumos ļoti svarīga ir gan forma, gan materiāls: salmi ir auglības simbols.

Daugavpils iedzīvotāji drīzumā varēs iepazīties ar Lietuvas puzuru īpatnībām, jo piektdien, 18.janvārī, plkst.16:00 Daugavpils Māla mākslas centrā tiks atklāta izstāde „Lietuvas puzuri un adītās aproces”. Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Kauņas novada tautas mākslas un amatniecības centru.

Pēc izstādes rīkotāju vārdiem, zeltainiem saulesstariem līdzīgie puzuri un adītās aproces šajā aukstajā laikā sasildīs katru apmeklētāju un atgādinās par tuvojušos pavasari.

Neskatoties uz to, ka ārā joprojām vērojami ziemīgi laikapstākļi, dienas jau stiepjas garākas, pēc astronomiskā kalendāra pavasaris iestāsies 20.martā.


Написать комментарий