Grieķi prasa Vācijai 160 miljardus par Otrā pasaules kara zaudējumiem

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Grieķija pieprasījusi Vācijai kompensāciju par nacistu darbībām valsts teritorijā otrā pasaules kara laikā, raksta "lenta.ru", atsaucoties uz izdevumu "Greek Reporter".

Grieķijas nacionālās vācu reparāciju padomes loceklis Aristomenis Sigelakis paziņoja, ka Berlīnei būtu Atēnām jāizmaksā 108 miljardus eiro, nesieskaitot procentus par sagrauto infrastruktūru un vēl 54 miljardus eiro par okupāciju.

Turklāt Sigelakis uzsvēra, ka Grieķija arī prasīs Vācijai kompensāciju par arheoloģisko vērtību iznīcināšanu un nacistisko noziegumu upuriem.

Šādus paziņojumus viņš izteica Salonikos, grāmatas atvēršanā, kurā apkopotas liecības par nacistu noziegumiem pret Grieķijas iedzīvotājiem.

Vēl pērnā gada septembrī Grieķijas Finanšu ministrija paziņoja par to, ka saskaitīs reparāciju apjomu, kuru Vācijai būtu jāizmaksā par nacistu noziegumiem. Iespējamā kompensāciju izmaksa par Otrā pasaules kara notikumiem aktīvāk tiek apspriesta pēc tam, kad Grieķijā saasinājās finanšu krīze. Proti, grieķi sasaistīta nacistu darbības – zelta krājumu izvešanu un liela aizdevuma izsniegšanu – ar šodienas ekonomikas lejupslīdi.

Savukārt Vācija apgalvo, ka tām nekas Grieķijai nav jāmaksā pēc tam, kad saskaņā ar 1960.gada līgumu tika izmaksāti 115 miljoni vācu marku (apmēram 55,4 miljoni eiro). Vācija arī ir izmaksājusi kompensāciju bijušajiem koncventrācijas nometņu ieslodzītajiem.


Написать комментарий