23.janvāris – Starptautiskā Rokraksta diena

foto: livemaster.ru
foto: livemaster.ru

Šodien, 23.janvārī, visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā rakstīšanas diena jeb kā to dēvē citādāk – Rokraksta diena.

Minēto svētku nepieciešamība radās sakarā ar datoru, e-pastu, e-blociņu, sms utt. arvien pieaugošo popularitāti. Diemžēl mūsdienu tehnoloģijas neveicina cilvēka vēlmi izteikt savas domas, uzrakstot tās ar roku – pat mūsdienu rakstnieki un dzejnieki sen aizmirsuši par melnrakstiem un visur nēša līdzi portatīvos datorus. Portāls Gorod.lv nolēma noskaidrot, kāda ir Daugavpils dzejnieka, starptautiskās prēmijas „Gada dzejnieks 2012” laureāta Pāvela Makalenkina attieksme pret mūsdienu tehniku.

Telefonsarunā Makalenkina kungs pastāstīja, ka savus gara darbus viņš raksta tikai ar roku un viņa mājās vispār neesot datora. Pēc Makalenkina kunga vārdiem, tas saistīts nevis ar to, ka dzejnieks nevēlas apgūt datorprasmes, bet gan ar to, ka visbiežāk dzejoļi dzimst, pastaigājoties pa mežu, slēpojot vai skrējiena laikā. Minēto aktivitāšu laikā nav iespējams nēsāt līdzi dažāda veida mantas.

Kā arī dzejnieks atzinās, ka jūt līdzi rakstniekiem, kuri savā darbā izmanto datoru, jo, viņaprāt, viņi palaiž garām unikālu iespēju ar roku svītrot un labot tekstu, jo šis process, tāpat kā pats dzejolis, saistīts ar autora emocijām.

Uz jautājumu, kādā veidā dzejnieka darbi nonāk interneta telpā, Makalenkina kungs atbildēja, ka tas notiek, pateicoties viņa meitai, tomēr viņš pats atbalsta rakstīšanu ar roku.


Написать комментарий