Dzintars: reti kurš ministrs var sacensties ar Jaunzemi – Grendi pēc padarītā darba

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Vērtējot valdības ministrus pēc padarītā darba, reti kurš ministrs varētu sacensties ar kultūras jomas kūrētāju Žanetu Jaunzemi – Grendi (NA), tāpēc nav pamata uzskatīt, ka viņai līdz ar Nacionālās apvienības (NA) iniciēto ministru izvērtēšanu amats būtu jāatstāj, sarunā ar portālu "Delfi" sacīja viens no NA līderiem Raivis Dzintars.

"Ja mēs ministrus vērtējam pēc padarītā darba, tad es domāju, ka šajā ziņā ar Jaunzemi – Grendi reti kurš ministrs varētu sacensties. Es domāju, ka viņa darbu ir padarījusi ļoti labi," teica Dzintars, norādot - ja ministru izvērtēšana notiks, viņa varētu atskaitīties par visiem valdības deklarācijā iekļautajiem punktiem kultūras jomā.

Viņš atzina, ka kultūrai ministrei "atsevišķos posmos" ir bijušas problēmas ar komunikāciju, bet arī tām ir izskaidrojums. Pēc Dzintara domām, pašreizējā kultūras ministre līdz ar pārmaiņām ministrijas darbā "ne vienam vien ir uzkāpusi uz varžacīm".

"Daudzas pārmaiņas ir izjaukušas līdzšinējo kārtību, kas provocē zināmu pretdarbību," pauda Dzintars.

Viņš arī paskaidroja – NA iniciētās un drīzumā iecerētās visu valdības ministru izvērtēšanas mērķis ir novērst līdzšinējo praksi, ka katra partija ir spējīga atbildēt tikai par tās pārraudzībā esošajām ministrijām, kamēr atbildība par valdības darbu ir visām koalīcijas partijām kopā.

"Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka iespēju robežās arī pārējās ministrijās notiek darbs saskaņā ar Ministru kabineta deklarāciju un kopīgiem principiem. Mums ir tiesības uzdot jautājumus un saņemt uz tiem atbildes. Vajag zināmu revīziju. Manuprāt, šāds atklāts process, paškritisks skatījums pašiem par savu darbu, tajā skaitā uz savām ministrijām, nāktu tikai par labu nākamo vēlēšanu kontekstā," klāstīja NA līderis.

Par formu, kādā ministru izvērtēšanai būtu jānotiek, NA vēl spriedīs un koalīcijas partneriem izklāstīs pēc nedēļas. Dzintars pauda, ka ministrus pa vienam būtu jāaicina uz koalīcijas sadarbības padomes sēdi, kurā līdz ar katra ministra iztaujāšanu varētu gūt "ģenerālkopskatu par norisēm katrā ministrijā - kas iesākts, kas izdarīts, kas nav un kādas kļūdas bijušas".

Dzintars arī piebilda – šai ministru izjautāšanai jānotiek "pietiekoši publiski, lai būtu atskaitīšanās sabiedrības priekšā".

"Mūsu skatījumā princips, ka katrs darbojas tikai savā lauciņā un neliekas ne zinis un neatbild par to, kas notiek citur, nav pareizs. Sabiedrība prasa kopēju atbildību par to, kas notiek valdībā," teica NA politiķis.

Jau vēstīts, ka NA aicinājusi koalīcijas partnerus izvērtēt katra ministra un arī valdības darbu, pēc tam neizslēdz arī ministru nomaiņu. Līdz 1. martam, kad darbu beigs demisijas rakstu iesniegušais satiksmes ministrs Aivis Ronis, šādam izvērtējumam būtu jānotiek ar mērķi uzlabot Ministru kabineta darbu. Tad varētu ietvert arī ministru nomaiņu, iepriekš norādījis NA pārstāvis Imants Parādnieks.

Jautājumu par iespējamo ministru darba novērtējumu koalīcija pārrunās pēc nedēļas, un tad NA jābūt skaidram priekšlikumam, kā tieši tā redz šādu ministru izvērtējumu un kādi būs iespējamie soļi pēc tā. Tas esot bijis arī koalīcijas partneru jautājums, kādi varētu būt turpmākie soļi pēc šāda izvērtējuma, bet konkrēta atbilde no NA neesot saņemta.

Koalīcijas partneri gan ir skeptiski noskaņoti pret NA priekšlikumu.

Premjers izteicies, ka negrasās izvērtēt savas vadītās valdības ministrus.

Arī Reformu partijas viens no līderiem Vjačeslavs Dombrovskis noraida minējumus, ka iespējamajās "ministru pārbīdēs" amatu varētu zaudēt RP virzītais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis vai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Jau ziņots, ka Jaunzeme-Grende sabiedrības nopēlumu izpelnījās, jo Ziemassvētkus un Jauno gadu pavadīja komandējumā Austrālijā, kur viņa uzturējās no 23.decembra līdz 5.janvārim. Ministre saņēmusi pārmetumus, ka komandējumu izmantojusi arī kā atvaļinājumu.

Līdz ar negatīvo publicitāti par šo komandējumu ministriem turpmāk būs jāaizpilda īpašas veidlapas, detalizēti izklāstot komandējumu mērķus.


Написать комментарий