Riteņbraucējam Ārmstrongam joprojām pārmet melus

foto: gazetavv.com
foto: gazetavv.com

Riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs, kuram par dopinga lietošanu tika atņemti septiņi Tour de France tituli, no maldināšanas nav atturējies pat tad, kad savu vainu atzinis.

ASV Antidopinga aģentūra paziņojusi, ka viņš joprojām mēģina slēpt savu nodarījumu patieso apmēru.

L. Ārmstrongs gada sākumā televīzijā sniedza interviju Oprai Vinfrijai, lai atklāti runātu par dopinga lietošanu savā riteņbraucēja karjerā. Neskatoties uz dažādu līmeņu liecībām un aizdomām, viņš ilgu laiku bija noraidījis apsūdzības neatļautu vielu lietošanā. Savas vainas atzīšana bija viņam izvirzīts priekšnoteikums, lai L. Ārmstrongs varētu pretendēt, ka tiek atcelts aizliegums piedalīties sporta sacensībās. Taču arī tagad ASV Antidopinga aģentūra par sportista vaļsirdības līmeni nav apmierināta. Aģentūras vadītājs Traviss Taigārts paziņojis, ka L. Ārmstrongs O. Vinfrijai ir sniedzis virkni nepatiesu faktu, kas ir pretrunā ar Antidopinga aģentūras pagājušā gada oktobrī publicētajā tūkstoš lappušu garajā ziņojumā konstatēto.

Piemēram, L. Ārmstrongs stāstīja, ka 2009. gadā viņš nolēma sportā atgriezties, nelietojot aizliegtas vielas. Taču Antidopinga aģentūras rīcībā ir pretēji pierādījumi: 2009. un 2010. gadā ņemtie viņa asins paraugi ļauj secināt, ka neatļautās vielas tanī laikā viņš, visticamāk, bija lietojis. Tāpat arī L. Ārmstrongs intervijā stāstīja, ka viņš stimulējošo līdzekli EPO lietojis tikai nelielos daudzumos, taču arī tas ir pretrunā ar datiem, kas ir dopinga uzraugu rīcībā. «Ja jūs paskatītos uz 1999. gadā Tour de France laikā ņemtajiem asins paraugiem, tad tie vienkārši liesmo – rādītāji ir augstākie, kādus es jelkad iepriekš esmu redzējis,» sacīja T. Taigārts. «Un viņš pats tagad arī ir atzinis, ka šie rādītāji liecina par pozitīvu dopinga testu.»
Tāpat L. Ārmstrongs joprojām nav atzinis, ka piespiedis arī savus komandas biedrus lietot dopingu. «Ārmstrongs bija boss. Pastāv skaidri pierādījumi, ka viņš bija viens no šīs sazvērestības līderiem, viņš vadīja noziegumu, lai apkrāptu miljonus sporta līdzjutēju un savus konkurentus,» saka T. Taigārts. Viņš L. Ārmstrongam ir devis laiku līdz 6. februārim, lai atzītu visus pārmetumus, kurus Antidopinga aģentūra uzskata, ka ir pierādījusi. Pretējā gadījumā aizliegums turpmāk nodarboties ar sportu vairs nebūs grozāms. Antidopinga aģentūra vēlas, lai L. Ārmstrongs līdz noteiktajam datumam sniegtu paskaidrojumus un atzītos visā tieši aģentūras pārstāvjiem. Taču jau tagad sportista pārstāvji ir paziņojuši, ka tas nav iespējams L. Ārmstronga aizņemtības dēļ. Turklāt L. Ārmstrongs vairāk esot ieinteresēts sadarboties ar starptautiskām sporta uzraudzības iestādēm, nevis ar ASV Antidopinga aģentūru, kuras jurisdikcijā ietilpst tikai amerikāņu sportistu kontrole.
L. Ārmstrongam turpmākas nepatikšanas draud arī no pavisam citas puses. Divi cilvēki Kalifornijā viņu ir iesūdzējuši tiesā saistībā ar divām viņa sarakstītām grāmatām, norādot, ka dopinga skandāla kontekstā šīs grāmatas ir uzskatāmas par krāpšanu. Grāmatas It’s Not About Bike (Tas nav par velosipēdu) un Every Second Counts (Svarīga ir katra sekunde) stāsta par L. Ārmstronga cīņu ar vēzi un uzvaru septiņās Tour de France sacensībās. Savukārt pēc sportista intervijas O. Vinfrijai prasītāji atskārtuši, ka šīs grāmatas ir pilnas melu. Viens no prasītājiem ir bijušā Kalifornijas gubernatora Arnolda Švarcenegera biroja vadītāja vietnieks Robs Stucmans. Prasības pieteikumā teikts: «Sucmans nepērk un nelasa daudz grāmatu, taču Ārmstronga grāmatu viņš atzina par ārkārtīgi saistošu un ieteica to vairākiem saviem draugiem.»
Prasība ir vērsta pret L. Ārmstrongu un grāmatu izdevējiem Penguin un Random House, kuriem tiek pārmesti patērētāju tiesību aizsardzības pārkāpumi un maldinoša reklāma: šīs grāmatas ir pārdotas kā dokumentāla literatūra, lai gan, kā tagad izrādījies, to saturs neatbilst patiesībai.


Написать комментарий