Iedzīvotāji savas ģimenes materiālo situāciju vērtē daudz piesardzīgāk nekā valsts attīstību

foto: baltic-ireland.ie
foto: baltic-ireland.ie

Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti liecina, ka pēdējo mēnešu laikā vairumā sabiedrības noskaņojuma indikatoru - gan kopējā noskaņojuma, gan tagadnes un nākotnes, gan ekonomiskās situācijas izmaiņu valstī, gan arī ģimenes materiālā stāvokļa vērtējumā - rādītāji ir uzlabojušies.

Tostarp nozīmīgs optimisma kāpums vērojams iedzīvotāju vērtējumā kopējai valsts attīstībai.

Vienlaikus, vērojot vērtējumu līkni vairāk nekā četru gadu periodā, kopš tiek veikti "DNB Latvijas barometra" ikmēneša pētījumi, redzams, ka ļoti strauji mainījies iedzīvotāju viedoklis par ekonomisko situāciju valstī un tās attīstību, bet krietni piesardzīgāk - par savas ģimenes materiālo situāciju. Piemēram, indikatora vērtējums, kas ilustrē iedzīvotāju noskaņojumu attiecībā uz Latvijas ekonomiskās situācijas attīstību, no zemākā punkta 2009. gada februārī (-80) ir pakāpies līdz -6 punktu atzīmei šajā gadu mijā. Tai pašā laikā ģimenes materiālā stāvokļa izmaiņu vērtējums šajā laikā variējis vien -38 līdz -18 punktu robežās.

Jāpiebilst, ka kopumā pieaug iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka Latvija patlaban attīstās pareizā virzienā (28% pretstatā, piemēram, 2009.gada februārim, kad tā uzskatīja vien 3% respondentu). Turklāt, lai gan pretējs viedoklis vēl aizvien tiek pausts biežāk (aptuveni 50% aptaujāto uzskata, ka situācija valstī attīstās nepareizā virzienā), šādi domājošo iedzīvotāju īpatsvars četru gadu laikā ir samazinājies par vairāk nekā 35 procentu punktiem.

Tikmēr "DNB Latvijas barometra" pētījuma otrajā daļā, reaģējot uz aktualitāti - valsts uzņēmumu vadības atalgojuma paaugstināšanu un diskusijām par tās pamatotību, iedzīvotāji lūgti izteikt viedokli par valsts uzņēmumu pārvaldīšanu, tostarp iespējami efektīvāko pārvaldības modeli, kā arī motivāciju pieņemt izaicinājumu vadīt lielus, stratēģiski nozīmīgus valsts uzņēmumus.


Написать комментарий