Jānis Streičs: Dibināsim Daugavpilī humanitāro zinātņu cietoksni, kas sargās Eiropas vērtības

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, kinorežisors un scenārists Jānis Streičs bieži apciemo Daugavpils universitāti. Vairākus gadus viņš ir Humanitārās akadēmijas jauniešiem patrons.

Slavenais režisors nesen atkal apmeklējis Daugavpili un piedalījies Zinātniskajos lasījumos, kuri tika veltīti DU Humanitārās fakultātes 60 gadu jubilejai.

„Prieks, ka esmu cieši saistīts ar Daugavpils universitāti. 60 gadi ir vecums, kad cilvēks novērtē savus dzīves sasniegumus. Kādreiz šajā vecumā varēja aiziet pensijā.

Manuprāt, pašlaik notiek Humanitārās fakultātes atdzimšana. Pirms 60 gadiem valdīja klašu vērtības, vēlāk notika tā saucamā „perestroika” un sāka runāt par vispārcilvēciskām vērtībām, kuru ziņā Eiropa ir mums tālu priekšā.

Šobrīd tā atrodas tik tālu, kā mēs varam apstāties un paskatīties, pie kā tas ir novedis. Varbūt vērts apstāties tieši šeit, Daugavpilī, jo šeit no seniem laikiem jau atrodas viens cietoksnis. Ierosinu izveidot vēl vienu – humanitāro zinātņu cietoksni, kurš sargās Eiropas vērtības, jo šobrīd Eiropa dodas citā virzienā, aizmirstot par tām.

Iespējams ir labi, ka esam atpalikuši, jo varam saglabāt šīs vērtības to pirmatnējā veidā. Esmu drošs, ka Daugavpilī ir viss nepieciešamais, lai veiktu šo misiju.

Piedalos DU rīkotajā trešajā zinātniskajā konferencē un apmeklēju šo pilsētu ar lielu prieku. 60 gadu laikā Humanitārā fakultāte ir sasniegusi ļoti daudz – akadēmiskumu, saliedētību, augtas morālās vērtības. Panākta harmonija starp personību un sabiedrību, vīrieti un sievieti, tā ir ideālā harmonija, kura sākotnēji bija Eiropas kultūras pamatā.

Mans padoms – ja pārdzīvosiet grūtos laikus, dodieties uz Daugavpili – humanitāro zinātņu un gara spēka cietoksni, kur jūs saņemsiet atbalstu”, - teica slavenais režisors.


Темы: , ,
Написать комментарий