Irāna noliedz baumas par sprādzienu pazemes urāna bagātināšanas objektā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Irāna noliedz Rietumvalstu medijos izsanējušu informāciju par spēcīgu sprādzienu vienā no tās urāna bagātināšanas objektiem, saucot to par "Rietumu propagandu", kuras mērķis ietekmēt gaidāmās kodolsarunas, pirmdien vēsta aģentūra "Reuters".

Daži Rietumu un Izraēlas mediji pagājušajā nedēļas nogalē ziņoja par spēcīgu sprādzienu Fordovas pazemes urāna bagātināšanas ražotnē pie Kumas pilsētas, kas esot nodarījis nopietnus bojājumus, ziņo "Reuters". Aģentūra gan norāda, ka kopš piektdienas tai nav izdevies neatkarīgi apstiprināt šīs ziņas.

"Viltus ziņas par sprādzienu pie Fordovas ir Rietumu propoganda pirms kodolsarunām, ar mērķi ietekmēt to procesu un rezultātu," valsts ziņu aģentūra IRNA citē Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītāja vietnieku Saīdu Šamsedinu Bar Broudi.

Teherāna arī apsūdz Izraēlu un ASV par kiberuzbrukumiem un tās zinātnieku nogalināšanām, cenšoties traucēt kodolprogrammas attīstību, kuru Rietumvalstis uzskata par mēģinājumu radīt kodolieročus.

Fordovas objektā 2011. gadā sāka bagātināt urānu līdz 20% līmenim, kamēr spēkstaciju darbināšanai pietiek ar 3,5% bagātīga urāna. Rietumu diplomāti stāsta, ka kopš šā gada janvāra objektā darbojas 700 urāna bagātināšanas centrifūgas, norāda "Reuters".

Rietumvalstis uzskata, ka urāna bagātināšana ir solis pretī kodolieroču radīšanai, kamēr Irāna uzsver, ka programmai ir tikai miermīlīgi mērķi. Teherāna apgalvo, ka bagātināšanu sākusi tāpēc, ka tai vairs nav pieejams ārvalstu bagātinātais urāns medicīnas vajadzībām.

Teherāna un Rietumvalstis tuvākajās nedēļas plāno tikties uz kārtējām kodoljautājumiem veltītajām sarunām. Precīzs sarunu datums gan vēl nav zināms un jau iepriekš tās ir bijušas atliktas, piebilst "Reuters".


Написать комментарий