Domes un pašvaldību uzņēmumu vadība sniedza paskaidrojumus par Valsts pārbaudi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 28.janvārī, pusstundas laikā Domes izpilddirektora vietnieks Valērijs Kononovs un Daugavpils pašvaldības uzņēmumu vadītāji sniedza plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem paskaidrojumus sakarā ar Valsts kontroles pārbaudi par laika posmu no 2010.-2011.gadam. 

Sākumā klātesošos uzrunāja V.Kononovs, kuram nācās stāstīt par minēto pārbaudi Domes izpilddirektora Andreja Kursīša vietā, kurš pašlaik atrodas uz slimības lapas. Viņš atzīmēja, ka, spriežot pēc Valsts kontroles publicētajiem rezultātiem, var secināt, ka pārbaudes gaitā vairāki fakti tika ņemti vērā izlases kārtā un pārbaudes veicējiem neradās pilns priekšstats par uzņēmumu darbību. Šajā sakarā pārbaudes veicēji izdarīja dažus kļūdainos secinājumus par to, ka pašvaldības uzņēmumi iekasēja naudu, ņemot vērā nepamatotus tarifus.

Kā zināms, trīs uzņēmumi – DzKSU, „Daugavpils ūdens” un “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” pieņēma lēmumu izmantot savas tiesības apstrīdēt pārbaudes rezultātus, jo ir pārliecināti, ka tiem ir taisnība. Minēto organizāciju vadītāji īsumā paskaidroja savu viedokli un paziņoja, ka dienas laikā nosūtīs plašsaziņu līdzekļiem rakstveida paskaidrojumus. Valsts kontroles pretenziju būtību paskaidroja arī citu uzņēmumu vadītāji, par kuru paskaidrojumiem portāls Gorod.lv informēs tuvākajā laikā.

Runājot par valsts pārbaudi kopumā, V.Kononovs paskaidroja, ka pašvaldība likumā noteiktajā kārtībā pirms rezultātu publicēšanas sniedza savus paskaidrojumus par jautājumiem, sakarā ar kuriem bija radušas pretenzijas. Tomēr pašvaldībai nesaprotamu iemeslu dēļ minētie paskaidrojumi netika ņemti vērā. Domei nesaprotama ir Valsts kontroles pastiprināta interese par uzņēmumu tarifiem, kurus apstiprināja Sabiedrisko pakalpojumu regulators, kas ir neatkarīgā valsts instance.

V.Kononovs atzīmēja, ka nav jābūt ekonomistam, lai spriežot pēc Valsts kontroles atskaites, rastos priekšstats, ka Valsts kontrole pievērsusi uzmanību un apšaubījusi eiroprojektu realizācijas ietvaros saņemto līdzekļu daļas amortizāciju. Pamatojoties uz augstākminēto, tika izdarīti nepamatoti secinājumi par pārmaksu. Izpilddirektora vietnieks paziņoja, ka vairākos gadījumos netika ņemts vērā faktors, ka pakalpojumu sniegšanas apjoms salīdzinājumā ar apjomu, kurš tika ņemts par pamatu tarifa apstiprināšanas brīdī, samazinājās, bet pakalpojumu apjoma samazināšanas gadījumā, kā zināms, pakalpojuma pašizmaksas pieaug. Pēc pašvaldības pārstāvja domām, netika ņemts vērā tas, ka minimālā mēneša darba alga ir mainījusies, pieaugusi energoresursu cena un ar to saistītie izdevumi.

Jāatzīmē, ka, atbildot uz plašsaziņas līdzekļu pārstāvju jautājumiem, V.Kononovs arī paziņoja, ka, ņemot vērā Valsts kontroles minētos ciparus un secinājumus, liela daļa piezīmju attiecas uz 2010., nevis 2011.gadu. Jāpiebilst, ka pilsētas priekšsēdētāja amatā Žanna Kulakova nomainīja Jāni Lāčplēsi 2011.gada martā. 


Написать комментарий