Lielbritānija uz Āfriku apmācības misijas ietvaros nosūtīs 200 karavīru

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lielbritānijas valdība ir apstiprinājusi aptuveni 200 karavīru nosūtīšanu uz Āfriku, tai skaitā uz Mali, lai kā vietējo spēku apmācīšanas misija, palīdzētu Francijas vadītajā operācijā pret islāmistu nemierniekiem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Uz Mali tiks nosūtīti aptuveni 40 britu militāristu, kuri būs daļa no Eiropas Savienības (ES) misijas, ar uzdevumu sagatavot Mali armiju, lai tās vēlāk varētu pārņemt kontroli pār franču atbrīvotajām valsts teritorijām.

Vēl līdz 200 britu karavīru varētu apmācīt citu Rietumāfrikas valstu spēkus, kuri piedalīsies ANO sankcionētajā misijā Mali. Lielbritānija arī piedāvā prāmi, lai palīdzētu transportēt Francijas spēkus un ekipējumu uz Mali, ziņo "Sky News".

Jau ilgāk kā divas nedēļas franču spēki vada militāro operāciju Mali, lai atbrīvotu valsts ziemeļus no islāmistu nemierniekiem, kuri turpināja virzīties tālāk valdības kontrolētajās teritorijās. Rietumvalstis uztraucas, ka radikāļu kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu bāzēšanās un patvēruma vietu.

"Sky News" korespondents no Mali stāsta, ka vietējā armija vienkārši pameta ieročus un aizbēga, kad pagājušajā gadā Mali pilsētas ieņēma nemiernieki.  Radikālo kaujinieku rokās nu nonāca vēl vairāk ieroču.

"Mali armija tiek raksturota kā slikti disciplinēta, slikti motivēta un tiek apsūdzēta par cilvēktiesību pārkāpumiem dažās pilsētās, tāpēc tur ir acīmredzami daudz darāmā apmācības ziņā," stāsta korespondents Aleks Kravfords.

Vēstīts, ka Francija jau kopš 11. decembra piedalās militārā operācijā pret islāmistu nemierniekiem Mali, kuri valsts ziemeļos bija nostiprinājušies kopš 2012. gada pavasara un turpināja ieņemt valsts kontrolētās teritorijas, dodoties galvaspilsētas Bamako virzienā. Palīgā Mali armijai ir nosūtīti jau 2000 franču karavīru.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.


Написать комментарий