Sprūdža parādi – daudz lielāki, nekā deklarēts

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža parādsaistības ir krietni lielākas, nekā norādīts viņa valsts amatpersonas deklarācijā – tas izriet no viņam 100% piederošā SIA Sensum Solutions gada pārskata, kas ar lielu nokavēšanos tikai pirms nedēļas iesniegts Valsts ieņēmumu dienestā.

Proti, tikko iesniegtajā SIA Sensum Solutions 2011. gada pārskatā norādīts, ka vienlaikus tiek koriģēts arī 2010. gada pārskats, palielinot «līdzīpašniekiem» izsniegto aizdevumu summu par 69 894 latiem. Tā kā vienīgais SIA Sensum Solutions kapitāla daļu «līdzīpašnieks» ir E. Sprūdžs, jāsecina, ka par šo summu ir palielinājušās viņa parādsaistības.

Attiecīgi tāda pati summa izņemta no SIA Sensum Solutions 2010. gada ražošanas izmaksām, līdz ar to uzņēmuma peļņa palielinājusies no 1788 latiem līdz 60 702 latiem. Tāpat redzams, ka šajā gadījumā «nodokļu optimizācijas» shēma nav izgājusi cauri, jo attiecīgi palielināts arī uzņēmumu ienākumu nodoklis par 10 980 latiem – uzņēmumam šī papildu summa jāsamaksā valsts kasē.

E. Sprūdža valsts amatpersonas deklarācijā par 2011. gadu ir norādītas parādsaistības pret trim dažādiem aizdevējiem (par 329 412 latiem, 10 000 eiro un 103 188 eiro) – kopumā aptuveni 408 643 lati. Nu ir kļuvis zināms, ka šīs parādsaistības patiesībā ir bijušas vēl lielākas – gandrīz 480 000 latu.

Ministra E. Sprūdža valsts amatpersonas deklarācija pagaidām nav koriģēta.

SIA Sensum Solutions auditori jauno E. Sprūdža parādsaistību pret uzņēmumu atklāšanu komentējuši sešos dažādos veidos: 1) kā uzņēmuma grāmatvedības politikas maiņu; 2) kā kļūdu labošanu; 3) kā nepareizas faktu

interpretācijas atklāšanu; 4) iegrāmatota darījuma anulēšanu; 5) «savstarpējā ieskaita» dokumentu anulēšanu; 6) «piegādātājs kreditējis izrakstītos rēķinus».


Написать комментарий