Daugavpilī varētu tikt uzcelts piemineklis Jānim Volontam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 21.februārī, Daugavpils pilsētas domē notika Daugavpils Domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas tikšanās ar viena no pilsētas priekšsēdētājiem Jāņa Volonta pēctečiem. 

Viņa mazmeita Elizabete Roķe un mazmazdēls Imants griezās pie Daugavpils pilsētas vadības ar lūgumu iemūžināt piemiņu par viņu radinieku, kurš vadīja mūsu pilsētu laika posmā no 1923. līdz 1937.gadam. Jāņa Volonta veikums ir Valsts skolotāju institūts, Vienības tilts, Vienības nams, kurš darbojas arī šodien, kā arī infrastruktūras modernizācija, apstiprināts pilsētas ģerbonis.

Jāņa Volonta liktenis bija traģisks: atstājot pilsētas mēra amatu, viņš darbojās kā labklājības ministrs, bet mūža pēdējos gadus pavadīja Sibīrijā Staļina laika nometnē. Zināms, ka viņš gāja bojā 1943.gadā, tomēr viņa atdusas vieta nav zināma.

Mazmeita ar lepnumu paziņoja, ka viņas vectēvs bija viens no 20 latviešiem, kuri tika apbalvoti ar Pirmās pakāpes Atzinības krustu, un ģimene ir saglabājusi arī pulksteni, kas bija dāvana no Daugavpils Domes kolektīva, kad Volonts devās uz Rīgu. Viņa kapa vieta nav zināma, konstatēts tikai, ka viņš mira 1943.gadā. Pēc Elizabetes un Imanta domām, pieminekli varētu uzstādīt pilsētas centrā, piemēram, skvērā pie Ugunsdzēsības nodaļas – pretī Vienības laukumam.

"Mums gribētos, lai piemineklis netiktu veidots kā krūšutēls, līdzīgi kā tas ir Pumpura parkā vai DU skvērā, bet lai tā būtu cilvēka figūra pilnā augumā, kā Dubrovina piemineklis. Svarīgi, lai cilvēki gribētu tam pieskarties un nofotografēties blakus. Vārdu sakot, lai piemineklis būtu interesants, pieejams, "dzīvs" ", - pastāstīja mazmazdēls Imants Roķis.

Pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja nolēma atbalstīt šo interesantu priekšlikumu, paskaidrojot, ka jaunā pieminekļa projekta izstrādei nepieciešams laiks, un solīja apspriest šo jautājumu ar māksliniekiem un projektētājiem. Tikšanās laika atklājās arī interesanta sakritība, izrādās, ka gan Jānis Volonts, gan Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova dzimuši vienā datumā - 8.aprīlī.



Написать комментарий